Izraeli katonák lelőtték az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai palesztin fegyveres csoport egyik parancsnokát csütörtökön a ciszjordániai Nábluszhoz közeli Balata menekülttáborban. A szervezet azzal fenyegetőzött, hogy megtorolja a férfi halálát.

A Fatah palesztin mozgalomba betagozódott fegyveres csoport szóvivője hangoztatta, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai "földrengéssel felérő" választ ad "a bűnös izraeli erőszakra". A szóvivő azonban rögtön hozzátette: a szervezet továbbra is kitart a februárban kötött izraeli-palesztin tűzszünet mellett.

Egymásnak homlokegyenest ellentmondó beszámolók érkeztek a Balata menekülttáborban történt csütörtöki incidensről. Izraeli katonai forrásból azt közölték, hogy a körözött palesztin férfi - aki a vádak szerint merényleteket forralt a libanoni Hezbollah terrorszervezet parancsára - rálőtt az őt letartóztatni igyekvő izraeli katonákra. A menekülttábor egyik vezetője szerint viszont a civil ruhás izraeliek autójukból kipattanva minden előzmény nélkül nyitottak tüzet a férfira.

Mahmúd Abbász palesztin elnök az általa és Ariel Saron izraeli kormányfő által február 8-án létrehozott tűzszüneti egyezmény "súlyos megsértésének" nevezte a palesztin szélsőséges megölését. Az izraeli hadsereg egyik tisztje ugyanakkor rámutatott arra: "ha sikerült volna támadásokat végrehajtania Tel-Avivban és Jeruzsálemben, azzal szétzúzhatta volna a megállapodást. Ezért léptünk akcióba."