Hága hazaengedte a szerb háborús bűnösöket

2005.04.15. 21:03

Megérkezett pénteken Belgrádba a koszovói válság idején elkövetett háborús bűntényekkel vádolt négy politikus, illetve tábornok. Belgrád kezességet vállalt a vádlottakért, így Hága szabad lábra helyezte a vádlottakat.

A belgrádi média szerint Milan Milutinovic volt szerb elnök, Nikola Sainovic volt jugoszláv miniszterelnök-helyettes, Dragoljub Ojdanic volt jugoszláv vezérkari főnök és Vladimir Lazarevic katonatábornok péntek este a szerb kormány gépével érkezett a belgrádi repülőtérre Zoran Stojkovic igazságügyi és Zoran Loncar államigazgatási miniszter kíséretében.

Mind a négy személyt az 1998-99-es koszovói válság idején elkövetett háborús bűntényekkel vádolja a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT). Lazarevic kivételével mindannyian több mint két évet töltöttek az NT scheveningeni fogdájában. Lazarevic két hónapja adta fel magát önként Hágának.

Mivel a négy vádlott önként állt a hágai törvényszék elé, a szerb és a szerbia-montenegrói kormány - eleget téve törvényi kötelezettségének - kezeskedett értük Hágánál, hogy perük kezdetéig szabadlábon lehessenek. A bíróság csütörtökön döntött úgy, hogy szabadlábra helyezi őket, az ügyészség nem fellebbezett a döntés ellen, méltányolva azt, hogy az elmúlt hónapokban a szerb kormány jóvoltából 13 feltételezett háborús bűnös állt önként az NT elé. A bíróság döntése a szerb kormány számára az első igazán nagy eredmény az általa hosszú hónapok óta oly erőteljesen szorgalmazott "kétirányú" együttműködésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK