Rendkívüli állapot Ecuador fővárosában

2005.04.16. 9:31

Az ecuadori elnök, hogy a távozását követelő tüntetések ellenére megvédje hatalmát, rendkívüli állapotot vezetett be az ország fővárosában. Ennek idején tilos a gyülekezés, és a rendőrségnek joga van házkutatási parancs nélkül behatolni bárkinek az otthonába.

Rendkívüli állapotot vezetett be Ecuador fővárosában, és feloszlatta az ország legfelsőbb bíróságát Lucio Gutierrez ecuadori elnök, hogy a távozását követelő tüntetések, s a fokozódó belpolitikai válság ellenére megvédje hatalmát. A rendkívüli állapot idején Quitóban tilos a gyülekezés, és a rendőrségnek joga van házkutatási parancs nélkül behatolni bárkinek az otthonába.

Az ecuadori hadsereg vezetése által támogatott államfő közép-európai idő szerint szombaton kora reggel televíziós beszédben jelentette be, hogy az alkotmány biztosította jogával élve feloszlatja a törvényhozás által decemberben létrehozott legfelsőbb bíróságot.

Döntését azzal indokolta, hogy a bírói testület zűrzavart kelt az országban, s különösen a fővárosban, Quitóban, amelynek lakossága ellenzi a tevékenységét. Szerdán a Quitóban és körzetében tartott általános sztrájk teljesen megbénította a fővárost.