Új párt elnöke lett Jörg Haider

2005.04.17. 15:14

Hivatalosan is pártelnök lett ismét Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró (miniszterelnök), miután vasárnap Klagenfurtban a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) nevű új párt vezetőjévé választották. A BZÖ alig két hete az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) szakadt ki, amelynek egykor Jörg Haider volt az országos elnöke.

Az 55 éves Jörg Haidert ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással választotta meg elnökké a több mint félezer küldött a a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) alapító kongresszusán.

 

A - narancssárga választási szín alatt fellépő - BZÖ az alapokmánya szerint mindenekelőtt "a lehető legnagyobb szabadságért lép fel a gondoskodó és elrendező állam keretei között", az 1848-as forradalom tradícióihoz, valamint a szabadságszerető társadalom eszméihez tartja magát. Haider pártja elhatárolódik "a merev ideológiai konvencióktól", a nehézkes struktúráktól és az azokhoz kötődő pártapparátustól. A BZÖ a szociális piacgazdaság mellett száll síkra, és pártolja az állam további kivonulását a gazdaságból, azonban állami védelmet kér a hazai vállalatoknak, ha a nemzetközi versenyben alapvető sérelmek érik őket. A párt úgy véli, hogy "a visszaélésre hajlamos szociális állam" modelljét a családokat előtérbe állító szociális háló kialakításával kell átalakítani.

 

Haiderék szerint az EU bővítésének nagyobb stabilitáshoz kell vezetnie, ami megköveteli az egyesülési folyamatban "az eltérő gyorsaságú fejlődési dinamikák koncepciójának" a figyelembe vételét. A BZÖ szerint az EU-n belül így szükség van a "magot képező" államok intenzívebb együttműködésére, de azt nem részletezték, hogy Ausztriának is az EU élenjáróinak a csoportjába kell-e tartoznia.

 

Haider már korábban bejelentette, hogy az új párt - amely a Wolfgang Schüssel néppárti kancellár vezette kormányban átvette az FPÖ-től a kisebbik koalíciós partner szerepét - a középrétegek érdekében lép fel, és mindenekelőtt közöttük keres támogatókat. A politikus szerint a BZÖ a globalizáció elleni küzdelmet, a szociális piacgazdaság alapelveihez való visszatérést, a kisemberek és a kisüzemek védelmét tekinti elsődleges feladatának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK