Az ENSZ BT kiszélesítette a kongói fegyverembargót

2005.04.18. 21:22

A Biztonsági Tanács kiszélesítette hétfői határozatával a Kongói Demokratikus Köztársaság esetében 2004 júliusában elrendelt fegyverembargót. A határozat szankciókat helyez kilátásba mindazok ellen, akik megsértik a fegyverszállítási embargót.

Az egyhangúlag elfogadott új határozat kiterjeszti az embargót az afrikai ország területén tevékenykedő minden fegyveres szervezetre, kivéve azokat, amelyek az ötéves kongói polgárháborút lezáró 2003-as tűzszüneti megállapodásnak megfelelően beolvadtak a nemzeti hadseregbe vagy a rendőrségbe. A testület kifejezte aggodalmát amiatt, hogy kongói és külföldi fegyveres csoportok, milíciák vannak jelen Kongó keleti részén, különösen Kivu tartományban és az Ituri körzetben, s jelenlétük "a biztonság hiányának légkörét tartja fenn az egész térségben".

A határozat szankciókat helyez kilátásba mindazok ellen, akik megsértik a fegyverszállítási embargót. A tervezett büntetőintézkedések között szerepel a fegyverszállító külföldi utazásainak megakadályozása és külföldi bankszámláinak befagyasztása. A határozat felszólítja a Kongóval kelet felől határos országokat, Burundit, Ruandát és Ugandát: gondoskodjanak arról, hogy senki se használhassa katonai és polgári repülőtereiket illegális fegyverszállításokra.

A BT 2004 júliusában rendelt el fegyverembargót mindazon külföldi és kongói fegyveres csoportokkal és szervezetekkel szemben, amelyek nem fogadják el a kongói tűzszünetet, illetve amelyek részt vesznek a hatalmas területű afrikai ország keleti részén dúló harcokban.

A kongói polgárháború, amelybe a harc bizonyos szakaszaiban szomszédos országok hadseregei is beavatkoztak, hivatalosan véget ért egy 2003-as egyezséggel, amelynek értelmében a polgárháborúban részes erők mindegyike helyet kapott a kormányban. Egyes katonai parancsnokok így is szembefordulnak időről időre a kinshasai kormánnyal, amelynek az ország egyes részei fölött nincs is tényleges hatalma. A harcok folytatódásában megoldatlan etnikai ellentétek is nagy szerepet játszanak. Ruanda például, ahol tuszik vannak kormányon, támogatja a kongói tuszik (helyi nevükön banyamulengék) fegyveres szervezeteit.

A tűzszüneti megállapodás szerint 2005. június 30-ig választásokat kellene rendezni a nagy területű, ásványkincsekben roppant gazdag, egyebekben módfelett szegény afrikai országban. A választások megszervezésével megbízott testület szerint azonban lehetetlen tartani a határidőt, mert az ország keleti részén továbbra is harcok dúlnak, és a rengeteg menekült választói névjegyzékbe vétele is megoldhatatlannak látszik.