Azok a belga orvosok, akik haldokló páciensük kérésére eutanáziával kívánják enyhíteni a betegük szenvedéseit, mostantól a gyógyszertárakban speciális "eutanázia-egységcsomagot" vehetnek, benne az eutanázia végrehajtásához szükséges összes anyaggal.

Az egyik nagy belga gyógyszertár-lánc döntése értelmében hét vége óta az ország 250 patikájában árusítják azt az "eutanázia-egységcsomagot" ami tartalmaz minden, az eutanáziához szükséges anyagot. A vásárlás szigorú feltételekhez kötött: a készletet meg kell rendelni, és csak másnap vehető át, azt követően, hogy meggyőződtek róla, hogy valóban eutanáziára jogosult orvos a vásárló. A csomag 60 euróba (15 ezer forintba) kerül, és a benne lévő, a beavatkozás után megmaradt anyagokat az orvos köteles visszavinni a gyógyszertárba.

Belgiumban 2002-ben tették lehetővé, hogy az orvosok szigorú feltételek mellett a beteg saját kérésére véget vethessenek a szenvedők életének. A statisztikák szerint azóta havonta átlagosan húsz gyógyíthatatlan beteg dönt az országban a kegyes halál, az eutanázia mellett, amelyet az esetek 41 százalékában nem kórházban, hanem a beteg otthonában hajtanak végre. Ez utóbbi eseteknél az orvosok eddig nehéz helyzetben voltak, mert a szükséges vegyületeket nem volt egyszerű beszerezni, és a pontos adagolás sem volt egyértelmű.

A törvény értelmében akkor lehet eutanáziát alkalmazni büntetlenül, ha a beteg gyógyíthatatlan betegségben szenved, döntését tiszta tudattal, megfontoltan, egyértelműen és ismételten közli az orvossal. Az orvosnak előre be kell jelenteni a beavatkozást az ügyészségen, és egy külső orvosi bizottsággal is konzultálnia kell. Szükséges továbbá egy, a beteg halálában nem érdekelt hozzátartozó beleegyezése is, és a törvény szerint legalább két hét gondolkodási időt kell biztosítani a betegnek, aki ez idő alatt bármikor meggondolhatja magát.