Gyásznap lett a hétfő Nagybecskereken

2005.04.18. 13:38

Gyásznapot tartanak hétfőn Nagybecskereken. A település közelében lévő hídról zuhant a Tiszába egy autóbusz pénteken, a tragédiában feltehetően 16-an vesztek oda, heten túlélték. A szerb hatóságok folyamatosan igyekeznek kiemelni a roncsot, de a nagy mélység, a rossz idő és a folyó erős sodrása nehezíti munkájukat.

Gyásznapot tartanak hétfőn a vajdasági Nagybecskereken azoknak az emlékére, akik a péntek esti buszbalesetben vesztek a Tisza habjai közé. A mentőalakulatok egyelőre hasztalan próbálják kiemelni a vízből a buszt, amely a zsablyai hídról zuhant az áradó folyóba.

A gyásznap idejére lemondtak minden nyilvános összejövetelt, és keddre halasztották az 55. vajdasági színháztalálkozó megnyitóját. A városi hatóságok szállodai helyeket biztosítanak az áldozatok és eltűntek hozzátartozóinak.

A balesetben hárman vesztették életüket, a hatóságok továbbra is 13 eltűnt személyt tartanak nyilván. Utóbbiak feltehetően mind belefulladtak a folyóba, és holttesteik a Tisza fenekén húszméteres mélységben fekvő buszroncsba szorultak.

A buszt már szombat este is megpróbálták kiemelni, ám az úszódaru vontatókötele elszakadt, és állítólag kiszakadt a busz elülső része. A szakemberek jelenleg megpróbálják a part közelébe húzni a járművet, csakhogy a búvárok nehezen találnak olyan fogódzót az iszapba süllyedt buszon, amely kibírná a terhelést.

A hídon harmadik napja várakozó hozzátartozók egyre türelmetlenebbek, a mentés irányítói pedig türelemre szólítják őket, mivel a megáradt folyó erőteljes sodrása és a nagy mélység miatt sokáig eltarthat, amíg kihúzzák a parthoz a roncsot. A művelet bonyolultságára jellemző, hogy egy-egy búvár legfeljebb húsz percig tartózkodhat a Tisza fenekén, az erőteljes sodrás miatt pedig csakis kötélbe kapaszkodva ereszkedhet le a mélybe, ahol a látótávolság gyakorlatilag egyenlő a nullával.

A mentési munkálatok miatt a Tisza nagybecskereki szakaszánál továbbra is szünetel a hajóforgalom. A hadsereg mentői motorcsónakokkal pásztázzák a partszakaszt áldozatok után kutatva.

Az MTI információi szerint a helyszínre érkezett hétfőn három pécsi szakember - két orvos és egy búvár a Misina és a Baranya mentőcsoportból -, akik felajánlották segítségüket a mentéshez. A speciális miskolci mentők pedig keresőkutyáikat ajánlották fel a kutatáshoz. Nem tudni egyelőre, hogy a szerb hatóságok igénybe veszik-e a miskolciak szolgálatait.

A belgrádi sajtó továbbra is nagy figyelmet szentel a tragédiának és a mentési munkálatoknak. Megszólaltatják a környékbeli tiszai nyaralók lakóit, akik hősiességről téve tanúbizonyságot mentettek ki a jéghideg vízből hét embert. A túlélők arról beszélnek, hogy amikor a jármű becsapódott a vízbe, kitörtek az ablakok, őket pedig valósággal katapultálta a nyomás a vízbe. A hozzátartozók nem értik, hogy a búvárok miért nem tudnak behatolni a buszba, ha annak kitört minden ablaka.

KAPCSOLÓDÓ CIKK