Pápaválasztásra indultak a bíborosok

2005.04.18. 7:08

A pápaválasztó bíborosok menete bevonult a Sixtusi-kápolnába. Nem sokkal ezután megkezdődik a titkos pápaválasztó konklávé a Vatikánban. Nem biztos, hogy a bíborosok már ma megkezdik a szavazást, de ha igen, valószínűleg a sikertelenséget jelző fekete füst száll majd fel a Sixtus-kápolna oldalán lévő kéményéből. Délelőtt Joseph Ratzinger bíboros tartott ünnepi misét isteni ihletért imádkozva.

Hétfőn délután a Sixtusi-kápolnába vonult a pápaválasztó bíborosok sora. Az egyház történetében először tévékamerák közvetítik a bevonulást, majd kezdetét veszi a szertartás, ami előtt felesketik őket. Minden bíboros egyenként bemondja a nevét, majd kezét a Bibliára helyezve megesküszik, hogy a pápaválasztás abszolút titkosan fog zajlani. Az eskütételt követően mindenki elhagyja a kápolnát, aki nem jogosult választani. A 42 országból érkező 115 pápaválasztó bíborost - ketten betegség miatt nem tudnak részt venni a konklávén - szombaton szállásolták el a Szent Márta Házban, ez a lakhelyük a konklávé ideje alatt. Magyarországról két bíboros, Erdő Péter és Paskai László vesz részt a konklávén.

Ünnepi misével kezdődött hétfőn a pápaválasztó bíborosi gyűlés napja a Vatikánban. A reggeli misét a pápaságra esélyesnek tartott német konzervatív Joseph Ratzinger celebrálta a Szent Péter-bazilikában. A Pro eligendo pontefice (a pápa megválasztásáért) elnevezésű szertartáson a 115, 80 év alatti pápaválasztó bíboroson kívül több ezren, kardinálisok, püspökök, más egyházi személyek és egyszerű hívők közösen imádkoztak közép-európai idő szerint 16 óra 30 perckor a Sixtus-kápolnában kezdődő konklávé sikeréért.

Az "Úr Rotweilereként" is emlegetett Ratzinger prédikációjában arról beszélt, hogy a katolikus egyházat és papjait annak a "szent aggodalomnak" kell mozgatnia, hogy elvigyék mindenkihez a hit adományát. "Minden ember nyomot akar hagyni maga után, de mi marad. A pénz nem, az épületek sem, még a könyvek sem. Egy idő után ezek mind eltűnnek. Az egyetlen, ami örökké fennmarad, az Isten teremtette emberi lélek" - mondta a német bíboros.

A bíborosok még nem döntötték el, hogy tartanak-e szavazást az első napon. Ha lesz is voksolás az új pápára, az nem valószínű, hogy valaki már ez alkalommal megszerzi a kétharmados többséget. A bíborosok ugyanis ilyenkor hagyományosan barátaik és mentoraik nevét írják fel a szavazócédulákra. A szabályok szerint minden bíborosnak egy szavazata van és az új pápa megválasztásához kétharmados többség szükséges.

Minden nap reggel fél 8-kor közös misével kezdik a reggelt a pápaválasztók, és 9 órakor vonulnak át a kápolnába. Naponta négy szavazást lehet tartani, kettőt délelőtt és kettőt délután (a délutáni szavazás 4 órakor kezdődik). Ha tizenkét forduló (három nap) is kevés a döntéshez, akkor huszonnégy órás szünet következik, ami közben egyeztetni szabad, de szavazás nem történhet. 30 szavazás után a konklávénak joga van úgy dönteni, hogy egyszerű többség is elegendő legyen az érvényes választáshoz. II. János Pált 1978-ban a nyolcadik fordulóban (a második nap utolsó szavazásán) sikerült megválasztani. Akkor 111 bíboros közül 99 szavazott rá.

Minden egyes szavazás után a szavazócédulákat felfűzik egy fonalra, majd elégetik őket. Megfelelő vegyi anyag hozzáadásával fekete, vagy fehér füstöt állítanak elő. A fekete füst a sikertelen választást jelenti, míg az új pápa megválasztását a fehér füst jelzi. A füst keddtől minden nap délben és este hétkor száll fel. A pápa megválasztását harangzúgás is jelzi majd.

Az esélyesnek tartott Joseph Ratzinger bíborosról vasárnap azt közölte a Sunday Times, hogy a német bíboros rövid ideig a hitleri ifjúsági szervezet tagja volt, és a német hadsereg egy légvédelmi ütegében szolgált. Ez utóbbi egység a BMW egyik repülőgépmotor-gyártó üzemét védte; a gyárban akkoriban a dachaui koncentrációs táborból kivezényelt rabszolga-munkások is dolgoztak. Arra azonban nincsenek adatok, hogy atrocitásokban részt vett volna, sőt Magyarországon dezertált a német hadseregből - írta a Sunday Times.

Miközben a világ nagy érdeklődéssel fordul a pápaválasztó konklávé felé, egyre több turista érkezik az Örök Városba, hogy ott legyen a Szent Péter téren, amikor - várhatóan a következő napok valamelyikén - a palota erkélyéről elhangzik II. János Pál utódának, az új pápának a neve. Főleg amerikaiak érkeztek nagy számban, sok japán pedig néhány nappal meghosszabbította üzleti utazását. "Hogy ki lesz az új pápa, azt tulajdonképpen mindegy nekünk, de nem akartunk lemaradni egy ilyen egyedülálló történelmi pillanatról" - magyarázta egy Michiganből érkezett amerikai házaspár.

A pápaválasztás részleteit csak 100 év elteltével tudhatja meg a világ, addig ugyanis nem teszik közzé.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK