Sztrájkolnak a romániai postai dolgozók

2005.04.18. 19:40

Megbénult Románia teljes postai forgalma hétfőn amiatt, hogy tíznapos általános sztrájkba lépett 35 ezer postai dolgozó, tiltakozásul a 16 százalékos fizetésemelési követelésük elutasítása miatt.

Hétfőre virradóra leállt a munka a román posta nyolc területi küldeményelosztó központjában (Bukarest, Galac, Bákó, Iasi, Kolozsvár, Craiova, Temesvár és Brassó). Hétfőn reggel pedig zárva maradt a mintegy hétezer romániai postahivatal, ahol ügyfélfogadás helyett az emberek zárt ajtókra és "Sztrájk" feliratú táblákra találtak. A munkabeszüntetés miatt szünetel a levélkihordás, a pénzküldés, a nyugdíjak, családi pótlékok, munkanélküli-segélyek és más szociális juttatások kifizetése, akárcsak a közüzemi csekkek befizetése. Leállt a magánlevelek és a kereskedelmi postaküldemények fogadása és kézbesítése. Délutánra dugig teltek a posta utcai levelesládái.

A román postai szakszervezeti szövetség (FSPC) elnöke, Ionel Otelea a Médiafax hírügynökségnek elmondta: A szakszervezet tagsága három pontban fogalmazta meg követeléseit. Egyrészt a legalacsonyabb bérszínvonal felemelését, másrészt a 3-5 év szolgálati idővel rendelkező postások öt százalékos fizetéspótlékának megadását, harmadrészt pedig a fizetések 16 százalékos emelését sürgetik. Ezzel szemben a munkaadó vállalat, a Román Posta Országos Társasága (CNPR) csak háromszázalékos fizetésemelésre hajlandó. Ezért tették le a munkát a postai alkalmazottak.

Dan Mihai Toader, a román posta vezérigazgatója a Rompres közszolgálati hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangoztatta: a vezetése alatt álló nagyvállalat nem engedheti meg magának, hogy szüneteltesse tevékenységét. A román tájékoztatási eszközök ezzel kapcsolatban emlékeztetnek arra, hogy két hét múlva lesz az ortodox húsvét, és az elkövetkező tíz napban kellene kikézbesíteni mintegy hatmillió nyugdíjas számára a nyugdíjat és csaknem másfél millió jogosult számára a családi pótlékot. A vezérigazgató szerint éppen ezért a posta kész folytatni a tárgyalásokat a FSPC képviselőivel.

A szakszervezetiek szerint a posta nyereséges, követelésük 5,9 millió euró többletkiadást jelentene, de - mint mondják - erre megvan a fedezet, hiszen a vállalat nyereséges. Calin Popescu Tariceanu kormányfő ugyanakkor hétfőn kijelentette: ebben a pillanatban lehetetlen elfogadni a sztrájkolók követeléseit, mert azok kielégítése hatályos törvényekbe ütközik. Az intézménynek ugyanis be kell tartania a kormány adósságcsökkentő programját, amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megkövetel.