A német Joseph Ratzingert választotta a 115 pápaválasztó bíboros új egyházfőnek, aki a XVI. Benedek nevet vette fel. A hírt a chilei Medina Estevez jelentette be háromnegyed órával a fehér füst felszállása után. Az új pápát várhatóan április 24-én iktatják be.

Este hétkor a Szent Péter térről osztotta első áldását az új pápa, Joseph Ratzinger, illetve megemlékezett elődjéről, II. János Pálról. Ő a római katolikus egyház 265. pápája. 482 év után először választottak újra német pápát a római katolikus egyház élére, ő a nyolcadik német pápa.

A tíz nyelvet beszélő német Ratzinger a bíborosi testület dékánjaként az egyik legtekintélyesebb egyházi vezetőnek számított eddig is a katolikus egyházban. Ő celebrálta II. János Pál gyászmiséjét is. Ratzinger már 78 éves, 1927. április 16-án született. Hosszú karrierjét az is jelzi, hogy II. János Pál megválasztása előtt is bíboros volt, még VI. Pál nevezte ki 1977-ben. Rajta kívül alig volt olyan tagja a pápaválasztó testületnek, akit nem II. János Pál nevezett ki. Ratzinger a Hittani Kongregáció vezetőjeként a Vatikán fő ideológusának számított.

A konzervatívok közé tartozik, rendszeresen hangoztatta, hogy reformok helyett a burjánzó szabadosságot kellene féken tartani az egyházban. Rá várt az a feladat, hogy a Dél-Amerikában népszerű, marxista elhajlással vádolt radikálisan kapitalizmus-ellenes papi mozgalmat megfékezze. Ezért bizonyos körökben inkvizítornak is nevezték ellenfelei, ugyanakkor II. János Pál teljes bizalmát élvezhette.

Az új pápa a XVI. Benedek nevet választotta. XV. Benedeket 1878-ban szentelték pappá. Tiltakozott a Párizs környéki békeszerződések ellen, 1917-ben létrehozta a Keleti Egyházak Kongregációját és a Keleti Tanulmányok Pápai Intézetét, hatályba léptette a Codex Iuris Canoniciben egybefoglalt, megújított egyházjogot. Ő avatta szentté Jeanne d´Arc-ot.

Mindössze két nap és négy szavazási forduló után a bíborosok legalább kétharmadának sikerült egyetértésre jutnia az új pápa személyéről. A Szent Péter téren tízezrek köszöntötték tapssal a hírt. Az új pápa azzal lett egyházfő, hogy kijelentette: "Accepto", vagyis elfogadja a tisztet. Ezt követően felöltötte az új pápának készült ruhát, majd bejelentették a hírt a nyilvánosságnak. Az új pápa nevét Jorge Arturo Medina Estevez chilei bíboros jelentette be. A bíboros a Szent Péter bazilika középső ablakában közölte: "Habemus papam" - van pápánk - majd latinul folytatta és közölte a kiválasztott nevét, aki áldást mondott. A térre óriási tömeg gyűlt össze a bejelentésre. A pápa beiktatására várhatóan április 24-én vasárnap délelőtt tíz órakor kerül sor a Szent Péter bazilika előtti téren.

Joseph Ratzinger mellett korábban esélyes jelöltnek tartották még a milánói érseket, Dionigi Tettamanzit. Milánó érseke mindig esélyes jelöltnek számít, a huszadik században két itteni érsekből is pápa lett. Nagy esélyesnek számított az olasz Giovanni Battista Re, aki II. János Pál közelebbi bizalmasaként rendszeresen tudósította a sajtót a pápa egészségi állapotáról. A nem olasz esélyesek közül a latin-amerikaiak voltak a legtöbben, köztük a hondurasi Oscar Rodríguez Maradiaga, valamint a világ legnagyobb gyülekezetét vezető mexikóvárosi érsek, Norberto Rivera Carrera. A legesélyesebb fekete jelöltként pedig a nigériai Francis Arinzét emlegették.

II. János Pál pápa április 2-án halt meg és április 8-án temették el.