Joseph Ratzinger az új pápa

2005.04.19. 17:59
Forrás: EPA

Gerhard Schröder német kancellár közleményében megtiszteltetésnek nevezte, hogy 482 év után ismét német pápát választottak. Gratulált az új pápának Otto Schily német szövetségi belügyminiszter is. Schily sok sikert kívánt Ratzingernek, valamint hozzátette: fontosnak tartja, hogy az új pápa Bajorországból származik. Joseph Ratzinger szülőhelyén a 2700 lelket számláló dél-németországi Marktl am Innben a pápa megválasztását követően a piactérre vonultak az emberek és éljenzésben törtek ki.

Karizmatikus személyiségként méltatták az olasz politikusok az új pápát, kiemelve, hogy Joseph Ratzinger személyében ismét európai, ezúttal német egyházfőt választottak a bíborosok. Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő üdvözölte a választást, hozzátéve, hogy a pápaválasztó döntés nagy és örömteli pillanat minden olasz számára. Marcello Pera, az olasz szenátus elnöke a vatikáni rádiónak nyilatkozva az új pápa magas képzettségét, hittani jártasságát és remek kommunikációs képességét emelte ki. Több olasz miniszter is kitűnő választásnak minősítette Ratzingert, akit karizmatikus, határozott és művelt emberként jellemeztek.

Erőt és bátorságot kívánt XVI. Benedek pápának kedden Kofi Annan, az ENSZ főtitkára. Annan hangsúlyozta, hogy a világszervezet és a Szentszék egyformán elkötelezett a béke, a társadalmi igazságosság és az emberi méltóság megóvása iránt. Meggyőződését fejezte ki, hogy XVI. Benedek pápa hozzájárul ezen értékek erősítéséhez.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma közleményben üdvözölte Joseph Ratzinger bíboros megválasztását a római katolikus egyház élére. "Az Egyesült Államok üdvözli, hogy Joseph Ratzinger bíborost választotta meg a bíborosok szent kollégiuma II. János Pál pápa utódjának", és "örömmel tekint az Őszentségével és a Szentszékkel való együttműködés elé" - tartalmazza a közlemény.

Lech Walesa korábbi lengyel államfő üdvözölte a német bíboros pápává választását. Walesa szerint jó döntést hoztak a pápaválasztók, XVI. Benedek ugyanis várhatóan folytatni fogja majd a II. János Pál által megkezdett utat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK