Joseph Ratzinger az új pápa

2005.04.19. 17:59

Az új pápa, Joseph Ratzinger megválasztása tiszteletére a kedd este negyedórára megkondultak a hazai katolikus templomok harangjai Erdő Péter bíboros körlevele értelmében. Az örömhír ezen jelzésén kívül vasárnap valamennyi templomban a szentmisék végén Te Deum-ot tartanak és eléneklik a Pápai himnuszt. A beiktatás ünnepén a "hívek közös könyörgésében" külön is imádkoznak az újonnan megválasztott katolikus egyházfőért - áll Erdő Péter körlevelében.

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára az MTI-nek elmondta: Joseph Ratzinger megválasztása a katolikus egyház élére a legkiválóbb választás volt. Veres az új pápát távlatokat látó, az egyházat a jövőben elképzelni tudó személyként jellemezte. A magyar püspök szerint az új pápa várhatóan folytatja a második vatikáni zsinat által elindított megújulást az egyházban. Veres hozzátette: nagyon örül annak, hogy ilyen gyorsan sikerült pápát választani.

A Magyar Református Egyház nem lepődött meg azon, hogy a korábbi pápa közeli segítője, a konzervatív felfogású, briliáns felkészültségű teológus, Ratzinger bíboros lett a katolikus egyház új vezetője - közölte Bölcskei Gusztáv, református püspök. A következetes, konzervatív teológusként ismert Ratzinger karakterében más lesz, mint elődje volt - mondta a református püspök. Hozzátette: biztos abban, hogy a tanbeli, ideológiai változás nem várható az egyház politikájában. "Ratzinger inkább egy tudós alkat, szemben II. János Pál lelkipásztori jellemével" - tette hozzá Bölcskei Gusztáv. "Nagy kérdés, hogy azt a sajátos kisugárzást, ami II. János Pál pápában megvolt, hogyan tudja ő is megjeleníteni." - mondta Bölcskei.

 

Üdvözölte az új pápa megválasztását Szebik Imre, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke. Schweitzer József nyugalmazott főrabbi közölte: méltónak tartja a bíborost arra, hogy e "rettenetes felelősségű tisztséget" betöltse, és reméli, hogy az új pápa folytatja elődjének vallások, kultúrák közötti hídépítését.

 

Gyurcsány és Mádl gratulál

 

Magyarország eltökélt, hogy a Szentszékkel való jó viszonyát XVI. Benedek pápai szolgálata alatt is továbbfejleszti - írta kedden este Gyurcsány Ferenc miniszterelnök abban a levélben, amelyben jókívánságait fejezte ki az új pápának. A Joseph Ratzinger német bíborosnak a pápává választása alkalmából írt gratulációban a kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy a vatikáni-magyar kapcsolatok alapja a jövőben is a rendszeres és nyitott párbeszéd marad. "Tudom, a nagyvilág, Európa és benne Magyarország katolikus közösségének nagy örömöt, és vigaszt is jelent az, hogy a katolikus világ ilyen hamar új lelki és szellemi vezetőre talált az Ön személyében" - áll Gyurcsány Ferenc levelében.

 

"A bíborosi kollégium gyors döntése komoly felelősséget mutat, és jelentős támogatást jelent az új pápa számára" - írta közleményében Mádl Ferenc köztársasági elnök. Mádl Ferenc szerint a XVI. Benedek név választása arra utal, hogy az új pápa elődeihez hasonlóan a világ békéjéért, a katolikus egyház és a világ intézményeinek harmonikus együttműködésén kíván munkálkodni. "Joseph Ratzinger személyében tapasztalt, bölcs és megfontolt egyházfőt kapott a római katolikus egyház és a világ" - tette hozzá a köztársasági elnök.

 

[origo]/MTI

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK