Ha minden jól megy, még kedden kihúzhatják a partra a vajdasági Nagybecskereknél a múlt pénteken Tiszába zuhant autóbuszt. A balesetnek összesen 16 halottja lehet, de eddig csak három holttestet találtak meg. A busz roncsát hétfő este sikerült partközelbe húzni.

Forrás: MTI
Napok óta dolgoznak a roncs kiemelésén

Az áradó Tisza sodrásával folytatott négynapi ádáz küzdelem után jó esélye van, hogy kedden a partra vontathatják a vajdasági Nagybecskereknél (Zrenjanin) a folyóba zuhant autóbuszt a mentőalakulatok. A harminctonnás roncsot egy vontatóhajónak sikerült hétfő este 8-10 méterre a Tisza bácskai partjának közelébe húzni, de ekkor ismét elszakadt a vontatókötél. Helyszíni beszámolók szerint kedden tíz óra tájban a csendőrség és a hadsereg terrorelhárító osztagának búvárai újra alámerültek, hogy rögzítsék az acélsodronyokat az ekkor már csak hétméteres mélységben lévő buszon.

Eközben a katonák folytatják a folyó két partjának ellenőrzését, ahol az eltűntek holttesteit keresik. A rendőrség teljesen lezárta a mentési munkálatok helyszínét, még az áldozatok hozzátartozóit sem engedik a közelbe. Azt nem tudni, hogy a helyi hatóságok igénybe vették-e a Pécsről érkezett három magyar szakember - két orvos és egy búvár - segítségét. A balesetnek hivatalosan 3 halálos áldozata van, de 13 személy eltűnt, ők feltehetően a Tisza habjai között lelték halálukat. Nem kizárt, hogy az eltűntek holttesteit a buszban találják majd meg.

A tragédia péntek este történt, a balesetet feltehetően egy szabálytalanul előző tehergépkocsi okozta. A busz a hídon egy traktort előző kamion pótkocsijával ütközött, minek következtében áttörve a híd korlátját a Tiszába zuhant. Az áradó folyó magával ragadta a járművet, a búvárok a baleset színhelyétől kétszáz méterre találták meg a roncsot a folyó fenekén, húsz méter mélyen.

Egész Szerbia döbbenettel és gyásszal figyeli a negyedik napja tartó mentést, a közvélemény a hozzátartozókkal együtt éli meg a tragédiát, a várakozás kínzóan hosszú óráit. A belgrádi írott és elektronikus sajtóban továbbra is vezető hír a Tiszán történt baleset. A közvélemény hangulatát tükrözi, hogy hétfőn először a vajdasági, néhány órára rá pedig a szerbiai köztársasági kormány hirdetett gyásznapot szerdára a tartományban, illetve egész Szerbiában.