Georg Ratzinger aggódik testvére egészsége miatt

2005.04.20. 18:43

Az új pápa testvére aggódik a 78 éves XVI. Benedek egészségi állapota miatt - közölte maga a három évvel idősebb testvér, Georg Ratzinger szerdán Regensburgban. Joseph Ratzinger 275 év óta a legidősebb bíboros, akit pápává választottak.

Georg Ratzinger azt remélte, hogy "testvérem nem egészen stabil egészségi állapota a bíborosokat esetleg fiatalabb választására készteti" - mondta a 81 éves fivér, aki szintén pap. Georg Ratzinger már a választás előtt is azt hajtogatta: nem hiszi, hogy "ilyen korú emberre ennyire felelősségteljes feladatot bíznak". A hír, hogy testvérét mégis megválasztották, sokkolta.

Ratzingerék hárman voltak testvérek, lánytestvérük, Maria már meghalt. Joseph évente körülbelül négyszer is ellátogatott Regensburgba azóta, hogy Rómába költözött, s a nagy hatalmú hittani kongregáció vezetője lett. Hetente egyszer telefonon is beszéltek egymással.

Georg Ratzinger nem hiszi, hogy bármi is megváltozna kapcsolatukban. Az biztos, hogy nem fogja öccsét XVI. Benedeknek szólítani, és a pápai gyűrűt sem fogja megcsókolni. Valószínűleg ő fog majd ezután Rómába utazgatni, s nem a pápa ugrik majd el testvéréhez Regensburgba. Georg Ratzinger XVI. Benedek beiktatására is el akar utazni a Vatikánba, bár, mint mondja, még nem tudja, hol fog lakni.

Georg Ratzinger nem részletezte, hogy miért tartja "nem egészen stabilnak" testvére egészségi állapotát. A statisztikák szerint Joseph Ratzinger 275 év óta a legidősebb bíboros, akit pápává választottak. XIII. Kelemen szintén 78 éves volt, amikor elfoglalta a pápai trónt. Minden idők legidősebb katolikus pápája a hivatalba lépés pillanatában valószínűleg I. Adorján volt 772-ben. Ekkor már 80. életévét is betöltötte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK