Folytatni kívánja elődje és a II. vatikáni zsinat örökségét XVI. Benedek. Joseph Ratzinger ezt első, pápaként tartott miséjén közölte szerdán, ahol a keresztény összefogást is szorgalmazta. Első külföldi útja Kölnbe vezet majd az augusztusi katolikus világifjúsági találkozóra. A kedden pápává választott Ratzinger sorrendben a 265. katolikus egyházfő, a nyolcadik német pápa. Vasárnapi beiktatására 600 ezer hívőt várnak Rómába.

Szerdán délelőtt megtartotta első pápai miséjét a XVI. Benedekként a pápai trónra lépett német Joseph Ratzinger a Sixtus-kápolnában. Az új pápa elődje örökségének folytatását ígérte homília-programbeszédében. XVI. Benedek a katolikus egyház és a társadalom további nyílt párbeszéde mellett tett hitet. A keresztény megbékélést és összefogást szorgalmazta. Mint közölte, e megbékéléshez nem elegendő a jó szándék, hanem "konkrét gesztusokra" van szükség.

Többször is melegen emlékezett II. János Pál pápáról, idézve "ne féljetek!" mondását, és az egyház jövőjéről megfogalmazott elképzeléseit, amelyet az új pápa is megerősített. Akárcsak elődje, XVI. Benedek is nagy figyelmet kíván szentelni a fiataloknak, első külföldi útja Kölnbe vezet, ahol az augusztusi katolikus világifjúsági találkozót keresi fel. 

A pápa többször is emlékeztetett a II. vatikáni zsinat döntéseire, és közölte, azok iránymutatóak a mai globalizált világban is. XVI. Benedek ígérte, hogy "követi a II. vatikáni zsinat által vágott barázdát", a kétezer éves egyház iránti hűség mellett.

Ratzinger vatikáni fehér-sárga zászlócskákkal díszített fekete Mercedesben érkezett reggel a Szent Márta-házból az apostoli palotához, majd a többi 114 pápaválasztó bíborossal együtt bevonult a kápolnába. Az új pápa elődje iránti tiszteletből ugyanazt a keresztet viselte, mint amelyet az április 2-án elhunyt II. János Pál hordott.

Az új pápa első miséjén végig latinul prédikált, és nem a szertartás közepén, hanem végén - ugyancsak latinul - mondta el programismertetésnek is beillő homíliáját. A beszéd csaknem fél órán át tartott. Figyelemre méltó, hogy a szerdai első mise társcelebránsai az olasz Angelo Sodano volt vatikáni államtitkár, illetve a kolumbiai Alfonso Lopez Trujillo, pápai családügyi tanács egykori vezetője voltak, mindketten konzervatív felfogású bíborosnak számítanak.

XVI. Benedek szerdán már elfoglalja lakosztályát az apostoli palotában, e szobákat II. János Pál pápa halálakor pecsételték le. Szerdán délelőtt viszont már a pápai lakosztály ablakait is kinyitották.

Az új pápát az egyház konzervatív irányzata egyik vezetőjének tartják. Rendszeresen hangoztatta, hogy reformok helyett a burjánzó szabadosságot kellene féken tartani az egyházban. Utoljára hétfőn ítélte el azokat, akik megújulást és lazaságot várnak az egyháztól.

Vasárnap iktatják be

XVI. Benedek beiktatási ceremóniája vasárnap délelőtt lesz. Az ünnepi alkalomra 600 ezer zarándokot és számos magas rangú külföldi vendéget várnak Rómába. Megválasztása az egyik leggyorsabb pápaválasztás volt a Vatikán történetében. A 115 fős bíborosi testület alig több mint 24 órán belül hozta meg döntését. A tíz nyelvet beszélő Ratzinger a bíborosi testület dékánjaként az egyik legtekintélyesebb egyházi vezetőnek számított eddig is a katolikus egyházban. Ő lett a 265. pápa és a 8. német származású katolikus egyházfő. Előtte 482 évig nem volt német pápa. Ratzinger 1981 óta él a Vatikánban, II. János Pál egyik legközelebbi bizalmasa volt.

A Szent Péter téren kedd este tízezrek köszöntötték tapssal az új pápa megválasztásának hírét, aki azzal lett egyházfő, hogy kijelentette: "Accepto", vagyis elfogadja a tisztet. Ezt követően felöltötte a számára készült ruhát, majd bejelentették a hírt a nyilvánosságnak, és XVI. Benedekként megjelent a Szent Péter-bazilika erkélyén. Az új pápa ekkor osztotta első áldását az alant összesereglett tömegnek.

Teológusok szerint XVI. Benedek névválasztása az első világháborúnak véget vetni próbáló XV. Benedeket jelzi, míg mások úgy vélik, a Benedek-rend alapítójára, Nursiai Szent Benedekre (480-547) utal. A szent nagyban hozzájárult a keresztény civilizáció és a Szentírás megőrzéséhez a VI. század zűrzavaros időszakában. Erdő Péter magyar bíboros szerint mindkét utalás érvényes, és fontos a név jelentése is: áldott.