Taktikázik lemondásával Berlusconi

2005.04.21. 17:10

Szerdán Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök benyújtotta lemondását Carlo Azeglio Ciampi olasz államfőnek, megelőzve ezzel az ellene benyújtott szenátusi bizalmatlansági szavazást. Berlusconi jelezte, hogy a lemondás ideiglenes, a lépéssel időt akar nyerni, hogy a koalíciós partnerek követeléseinek megfelelően újjáalakíthassa a kormányát.

Fotó: MTI
Szövetségesei szorongatják Berlusconit

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a múlt héten megszületett koalíciós megállapodásnak megfelelően szerdán benyújtotta a lemondását Carlo Azeglio Ciampi olasz államfőnek. Előzőleg az olasz kormányfő tájékoztatta a szenátust az új kormány felállítására irányuló szándékáról, de jelezte, hogy kabinetjében várhatóan nem lesznek nagy személyi változások. Az olasz vezető szenátusi beszédében csak "formális válságról" beszélt, s nem használta a kormányválság szót.

Az olasz sajtó hétfőre várta Berlusconi bejelentését, aki múlt héten a legnagyobb koalíciós partner, a kereszténydemokraták (UDC) vezetőjével, Rocco Buttiglionéval folyatatott tárgyalások után egyezett bele, hogy időlegesen lemond, és átalakítja kormányát. A CNN szerint Berlusconi a lépéssel elébe ment az ellenzék által kezdeményezett csütörtöki szenátusi bizalmatlansági szavazásnak is.

A Berlusconi-kabinetben az április eleji, a kormánypártok súlyos vereségét és a balközép pártszövetség előretörését hozó részleges helyhatósági választások után éleződtek ki az ellentétek. Mivel Berlusconi nem volt hajlandó a koalíciós partnerek igényei szerint átalakítani a kormányát, az UDC kivonta három miniszterét a kormányból, a szintén UDC-tag Marco Follini miniszterelnök-helyettes is távozott posztjáról, továbbá a Nemzeti Szövetség (AN) öt minisztere is lemondását helyezte kilátásba.

A szakítással fenyegető koalíciós partnerek végül tárgyalóasztalhoz kényszerítették Berlusconit, aki beleegyezett kormánya és programja átalakításába. Miután sikerült megegyezésre jutnia Buttiglionéval, aki újra koalíciós támogatásáról biztosította Berlusconit, az olasz kormányfő jelezte, lemond, hogy időt nyerjen a koalíciós partnerek által kért változtatások végrehajtására.

A közvélemény-kutatások szerint a Berlusconi-kormány támogatottsága az utóbbi időben rohamosan csökkent, részint az olasz gazdaság egyre gyengébb eredményeinek, részint pedig Berlusconi iraki szerepvállalásának köszönhetően - írta a CNN.

MTI/[origo]