Civilek helikopterét lőtték le Irakban

2005.04.21. 17:13

Lelőttek egy civileket szállító bolgár helikoptert csütörtökön Irakban. A fedélzeten lévő kilenc ember - a háromfős bolgár személyzet és hat amerikai utas - meghalt. Ez volt az első eset, hogy egy polgári légi járművet lőttek le Irakban.

A bolgár védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy Irakban lelőttek egy polgári személyeket szállító bolgár helikoptert. A helikopter fedélzetén tartózkodó kilenc ember az életét vesztette a támadásban.

A Mi-8 típusú légi jármű a fővárostól északra járt, amikor a lövedék, valószínűleg egy rakétagránát eltalálta. A szófiai bejelentés szerint a nemzetközi erőket kiszolgáló helikopteren háromfős bolgár személyzet és hat utas volt, mindannyian civilek. Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségének a tájékoztatása szerint a hat utas amerikai állampolgárságú volt.

Ez az első eset, hogy polgári légi eszközt lőttek le Irakban. Ezzel együtt 14-re emelkedett a közel-keleti országban meghalt bolgárok száma: Irakban eddig nyolc bolgár állampolgárságú katona és hat polgári személy vesztette az életét.