Jirí Paroubek cseh kormányfőjelöltet nem zavarná, ha az állam megértőbben viszonyulna a könnyű drogokhoz, és egyetért a kegyes halál esetleges intézményesítésével is. Az ingatlanbotránya miatt végül lemondásra kényszerült Stanislav Gross várható utódja erről egy rádióinterjúban beszélt.

"Valószínűleg néhány könnyű drog esetében megfontolhatnám, hogy érdemes lenne őket legalizálni. Úgy vélem, hogy nincs olyan nagy különbség az alkohol és mondjuk a marihuána között" - jelentette ki Paroubek csütörtökön este a Frekvence 1 országos kereskedelmi rádiónak adott interjújában. Megjegyezte azonban, hogy nincs teljesen egyértelmű álláspontja ebben a kérdésben.

A cseh balközép kormány, amelyben Paroubek a regionális fejlesztési tárcát vezeti, tavaly év vége előtt még úgy döntött, hogy szigorúbban lépnek fel a könnyű drogok ellen. A kormány új nemzeti drogellenes stratégiát is kidolgozott. Csehországban leginkább a marihuánát és az ecstasyt használják a könnyű drogokat fogyasztók. A kábítószerek elleni szigorúbb fellépést leginkább a cseh kereszténydemokraták támogatják, míg a többi politikai párt szabadabban kezeli a kérdést.

Egy európai tanulmány szerint Csehország azon európai államok közé tartozik, ahol a fiatalok körében a leginkább elterjedt az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a drogfogyasztás. Felmérések szerint a 16 éves csehek 44 százaléka már kipróbálta a marihuánát. A kemény drogok fogyasztása ugyanakkor csökkenő tendenciát mutat.

A kegyes halál, az eutanázia a jelenlegi cseh jogi szabályozás szerint gyakorlatilag gyilkosságnak számít, és akár életfogytiglani börtönnel is büntethető. A parlament előtt lévő új törvényjavaslat azonban maximum hat évben szabná meg a büntetés mértékét. "Rettenetesen nehéz dolog. Szükséges azonban megértéssel kezelni ezt is" - válaszolta Paroubek a rádió kérdésére.

A Stanislav Gross vezette eddigi balközép cseh kormány várhatóan hétfőn nyújtja be lemondását. A koalíció megállapodása szerint Jirí Paroubek szociáldemokrata politikus lesz az új kormányfő.