Bűnösnek vallotta magát pénteken a bíróság előtt Zacarias Moussaoui, az egyetlen személy, aki ellen az Egyesült Államokban hivatalosan vádat emeltek a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes terrormerényletekkel összefüggésben.

A marokkói szülőktől származó, francia állampolgárságú Moussaoui a Washington közelében fekvő Alexandria bíróságán kijelentette: egy széles körű összeesküvésben vett részt, amelynek célja azt volt, hogy eltérített repülőgépeket tömegpusztító fegyvert gyanánt vessenek be az Egyesült Államokban. Azt mondta, hogy őt személyesen Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője választotta ki amerikai célpontot megtámadó öngyilkos merénylőnek.

"Egy Boeing 747-es irányítására képeztek ki, hogy adott esetben egy ilyen gépet neki vezessek a Fehér Háznak" - mondta a férfi, aki bűnösnek vallotta magát az al-Kaida tagjaival való konspirálásban. Leszögezte azonban, hogy a közel háromezer ember életét követelő 2001. szeptember 11-i merényletekhez nincs köze, ő a tervezett terrorakciók második hullámában vett volna részt.

A 36 esztendős vádlott előzőleg Leonie Brinkema bírónak egyértelmű és határozott igennel válaszolt arra a kérdésére, hogy bűnösnek vallja-e magát az ellene felhozott hat vádpontban. A bíró, aki mind a hat vádpontot külön-külön ismertette és külön-külön megkérdezte, hogy elismeri-e bűnösségét, elfogadta Moussaoui beismerő vallomását.

A hat vádpont közül négy esetében - összeesküvés terrormerényletekre, repülőgép eltérítésére, repülőgép megsemmisítésére, tömegpusztító fegyverek bevetésére - halálbüntetés is kiszabható. A másik két vádpont - összeesküvés amerikai kormányzati tisztségviselők meggyilkolására és amerikai szövetségi tulajdon megsemmisítésére - enyhébb büntetéssel járhat.

Zacarias Moussaouit - okmányainak hiányossága miatt, idegenrendészeti eljárás keretében - a terrortámadások előtt három héttel vették őrizetbe az egyesült államokbeli Minnesota államban, ahol akkoriban pilótaképzőbe járt. Az amerikai hatóságok később azt gyanították, hogy ő lett volna a huszadik gépeltérítő, de őrizetbe vétele miatt nem csatlakozhatott a New York-i és washingtoni terrortámadást elkövető tizenkilenc társához.

Moussaoui az utóbbi közel négy év alatt gyakran kiszámíthatatlannak és következetlennek mutatkozott, többször is megváltoztatta vallomását. Viselkedése számos kérdést vetett fel mentális egészségét illetően a hosszú és bonyolult eljárási folyamatban.