Kelet-Európába és a fejlődő világba, főleg Afrikába szánt, a piaci árnál jóval olcsóbb AIDS-gyógyszereket vásárolt feketepiaci közvetítőktől a brit állami egészségügy (NHS) a BBC vasárnapi feltáró riportja szerint. A brit közszolgálati rádió által megszólaltatott szakértők szerint az olcsó AIDS-gyógyszerek feketekereskedelme ma már csaknem olyan hasznot ígér, mint a kokainé.

A brit közszolgálati rádió vasárnap este műsorra tűzött - részleteiben előzetesen ismertetett - beszámolója szerint az NHS már legalább öt éve vásárol illegálisan olyan AIDS-gyógyszereket, amelyeket a szabályok alapján nem lehetne európai uniós piacon forgalmazni. A feltárt esetek egyikében egy brit forgalmazó cég olyan készítményeket adott el az állami egészségügynek, amelyeket eredetileg Szenegálba, Kongóba és Csádba kellett volna eljuttatni, de a szállítmány Svájcon keresztül visszakerült Nagy-Britanniába.

A gyártó, a GlaxoSmithKline gyógyszeripari csoport bírósági eljárást kezdett a viszonteladó cég ellen, azon a címen, hogy annak az alacsony árból rá kellett volna jönnie: nem európai piacra szánt termékkel van dolga. A forgalmazó elismerte, hogy a svájci kereskedő, akitől a szállítmányt vette, nem volt jogosult AIDS-készítmények európai uniós értékesítésére, de azt cáfolta, hogy tudta volna a termékek eredeti rendeltetési helyét, mert neki már teljes piaci áron adta el a gyógyszert a svájci partner. A szállítmány egy részét a BBC riporterei egy londoni kórházban találták meg.

Egy másik brit kereskedő a dokumentumműsor szerint 150 ezer font (54 millió forint) hasznot húzott abból, hogy Afrikába szánt olcsó AIDS-gyógyszert adott el az NHS-nek.

A Kelet-Európának összeállított, kedvezményes árú szállítmányok sem kerülték el az árkülönbség kihasználására törekvő feketepiac figyelmét. A műsor szerint egy brit forgalmazó cég, amelyet hivatalosan olcsó AIDS-gyógyszerek kelet-európai, főleg ukrajnai terjesztésére hoztak létre, a gyártótól közvetlenül vett készítményeket végül Olaszországban értékesítette, és e szállítmányokból is vásárolt a brit állami egészségügy.