Álelnök járult a pápa elé

2005.04.25. 11:56

Úgy járult a pápa elé egy ismeretlen személy, hogy a kolumbiai államfőnek adta ki magát. Erre akkor derült fény, amikor maga Álvaro Uribe is XVI. Benedek elé akart járulni, de a biztonságiak közölték, hogy ezt már megtette valaki más.

Kolumbiai államfőnek adta ki magát egy szemfüles ismeretlen, és így XVI. Benedek elé járulhatott a vasárnapi pápai beiktatás utáni audiencián a Szent Péter-bazilikában. A rosszízű "tréfáról" - és a vatikáni biztonsági szolgálat szarvashibájáról - maga Álvaro Uribe kolumbiai államfő számolt be a sajtónak  - írja a torinói La Stampa.

Uribe szerint, amikor sorra került a pápai üdvözléshez, bemutatkozott a vatikáni protokollszolgálat képviselőinek, hogy ő a kolumbiai elnök. "Ez lehetetlen" - szólt a döbbent válasz, ugyanis a lista szerint a kolumbiai elnök már XVI. Benedek elé járult.

A vakmerő színjátékra Uribe tanácsadói szerint egy honfitársuk, valószínűleg egy kolumbiai újságíró vállalkozott. Feltevésük szerint az ismeretlen a beiktatási mise végén a nagy kavarodásban, amikor mindenki - így a biztonságiak is - a Szent Péter téren araszoló pápamobilt figyelték, a VIP-szektort elválasztó kötélkordonon átlépve furakodhatott be a külföldi küldöttségek közé.

Az igazi Uribének végül sikerült XVI. Benedek elé járulnia, az álelnököt pedig valószínűleg könnyű lesz azonosítani az audiencián készült számos fotó alapján.

KAPCSOLÓDÓ CIKK