Del Ponte továbbra is Gotovina tábornokot követeli

2005.04.26. 19:37

A hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze kedden ismét szemére vetette Zágrábnak, hogy változatlanul ki akar vonni egy háborús bűnöst a felelősségre vonás alól. Carla del Ponte kedden találkozott az Európai Unió márciusban létrehozott szakértői csoportjával, amelynek feladata megvizsgálni Zágráb együttműködését a hágai törvényszékkel.

A főügyész luxembourgi sajtóértekezletén kijelentette: a törvényszéknek (NT) továbbra is az az álláspontja, hogy Horvátország nem működik teljes mértékben együtt a balkáni polgárháborús vérengzésekért felelős személyek kézre kerítésében. Teszi ezt annak dacára, hogy a háborús bűncselekmények miatt körözött Ante Gotovina tábornok "a horvát hatóságok számára elérhető távolságban van".

Del Ponte - saját szavai szerint - információkat adott át az EU szakértőinek azon személyek köréről, akik "a horvát állami intézményeken belül védelmezik Gotovinát". Egyúttal értésükre adta: teljes körű együttműködésen azt érti, ha a "horvát hatóságok Hágába hozták Gotovinát, vagy megadják tartózkodási helyét".

A főügyész egyúttal pozitívan vélekedett a horvát kormányfő magatartásáról az ügyben. Mint mondta, Ivo Sanader már "sokkal aktívabban" fáradozik Gotovina felkutatása érdekében. "Minden információnk arra utal, hogy Gotovina még Horvátországban van, és időről időre átmegy Bosznia-Hercegovina horvátok lakta területére. Elérhető távolságban van a horvát hatóságok számára" - jelentette ki Del Ponte. Egyúttal kételyét fejezte ki aziránt, hogy Sanader minden részletével tisztában van a Gotovina-ügynek.