Megdobálták a tüntetők a nicaraguai elnököt

2005.04.26. 22:56

Tüntetők köveket és vízzel teli zacskókat hajigáltak kedden a nicaraguai elnök felé, amikor Enrique Bolanos az erőszakossá fajult tiltakozási hullám lecsendesítésére tett kísérletet. Az incidens a közép-amerikai ország fővárosában, az elnöki rezidencia előtt történt. Az elnöknek nem esett baja, fiát azonban eltalálta egy kő a fején, és ezért kórházba kellett szállítani.

Hétfőn 22-en sérültek meg a Bolanos elnök lemondását követelő tüntetésekben. A múlt héten kezdődött, néhol erőszakossá fajult tiltakozássorozat kiváltó oka, hogy a magas üzemanyagár miatt a fővárosban a busztársaságok a kormány szabta árkorlátozásokat semmibe véve 20 százalékkal megemelték a buszjegyek árát. A tüntetők - főként diákok - nagyobb állami támogatást sürgetnek. Bolanos elnök kormánya azonban azzal érvel, hogy nem áll módjában több pénzt adni a tömegközlekedésre, mert az ellenzék irányítása alatt álló kongresszus megnyirbálta a költségvetést és az elnök jogköreit is.

Az elnök palota előtti keddi demonstráción a diákok, akikhez az ellenzéki Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) tagjai is csatlakoztak, az elnök lemondását követelték.

Bolanos a jobboldali Alkotmányos Liberális Párt (PLC) jelöltjeként került az elnöki posztra 2002-ben, ám azóta megromlott a viszonya a pártvezetéssel. A PLC a nemzetgyűlésben kvázi szövetségre lépett az "ősellenséggel", a sandinistákkal, hogy csökkentse az elnök befolyását.