A lengyel kommunista belbiztonság (SB) informátora volt a Vatikánban az a II. János Pál pápa környezetéhez tartozó lengyel szerzetespap, akinek feladata a lengyel zarándokokkal való törődés - jelentették be szerdán Varsóban. Az érintett tagadja az ellene felhozott vádakat.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) a nácizmus és a kommunizmus bűneit, így egyebek között a katolikus egyház üldöztetését vizsgálja. Az intézet elnöke, Leon Kieres szerint az előkerült iratokból kiderül, hogy Konrad Stanislaw Hejmo atya, domonkos szerzetes "a nyolcvanas években titokban együttműködött a lengyel titkosszolgálatokkal, Hejnal és Dominik néven". Kieres korábban már közölte, hogy felismerte egy pap magnetofonra vett hangját, amint jelentést tesz a lengyel titkosszolgálatnak II. János Pálról, de akkor még a nevét nem hozták nyilvánosságra. "Fájdalmas lett volna a pápa számára" - mondta. Elmondta, hogy a kutatás eredményeit a legközelebbi jövőben nyilvánosságra hozzák.

Maciej Zieba, a lengyel domonkos szerzetesrend provinciálisa a PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy látta a Hejmóval kapcsolatos aktákat, amelyek "meggyőzőek és megdöbbentőek". Arra nem tért ki, hogy a rend tesz-e lépéseket Hejmóval szemben, de közölte, hogy nemsokára kapcsolatba lép a szerzetessel. A 69 éves Hejmo nagyon népszerű a lengyel zarándokok körében, akiknek gondozása az ő feladata a Vatikánban. Gyakran idézte a sajtó is, mivel felvilágosításokat adott a beteg pápa állapotáról.

Kieres közölte, hogy nem tájékoztatta a szerzetest a róla kiderült tényekről, de az érintett az intézethez fordulhat az ügyben. Az IPN kollégiumának egyik tagja, Andrzej Paczkowski történész szerint a Hejmo által a lengyel titkosszolgálatnak küldött jelentések mintegy 700 oldalt tesznek ki.

Az érintett tagadja az ellene felhozott vádakat: "Ez teljesen abszurd állítás. Voltak olyan emberek, akik úgy jöttek hozzánk, mintha nagy barátaink lettek volna, és akiket minden érdekelt a pápával kapcsolatban" - mondta az atya telefonon a lengyel közszolgálati televíziónak.

Az állítólagos besúgó múltjával kapcsolatos aktákról azt mondta: valószínűleg arról a számos "cikkről" van szó, amelyeket 1979 után a lengyel egyház római sajtóosztályának helyettes vezetőjeként írt. Ezeket elküldték a lengyel prímásnak, a pápáról szóló olasz lapszemlékkel együtt. Nem tartja kizártnak, hogy tudtán kívül magnóra vették a beszélgetéseit, és hogy a kommunista titkosszolgálat "montázsokat" készített belőlük - mondta.