Forgalmas hídnál akartak robbantani Isztambulban

2005.04.27. 14:53

Ellenőrzött körülmények között felrobbantottak egy pokolgépet a török rendőrség tűzszerészei Isztambul egyik legforgalmasabb hídjának tövében szerdán. Néhány órával korábban hasonló robbanószerkezetet találtak egy isztambuli garázsnál is, a tűzszerészek ezt is idejében hatástalanították.

Az Aranyszarv-öblön átívelő három híd egyikének, a 960 méter hosszú autópálya-hídnak az egyik pillérénél találtak egy pokolgépet. A helyszínre kihívott tűzszerészek megállapították, hogy időzítő szerkezettel ellátott plasztikbombát rejt a Halic-hídnál megtalált csomag. A pokolgépet ezután ellenőrzött körülmények között felrobbantották.

A Halic-hídon, amely az Isztambul nyugati, európai részébe benyúló Aranyszarv-öböl két partját köti össze, nap mint nap autók ezrei haladnak át. A rendőrség lezárta a forgalom elől a hidat, amíg a művelet tartott.

Néhány órával korábban hasonló robbanószerkezetet találtak egy garázsnál, a városi tömegközlekedést biztosító autóbuszok parkolnak. A tűzszerészek idejében hatástalanították a kis erejű pokolgépet, amely nem okozott volna jelentősebb anyagi kárt akkor sem, ha felrobbant volna.

A pokolgépek elhelyezéséért eddig egyetlen szervezet sem vállalt felelősséget. Az utóbbi években kurd szakadárok, szélsőbaloldali csoportok és iszlám szélsőségesek egyaránt hajtottak végre robbantásos merényleteket Törökországban. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet törökországi sejtje 2003 novemberében négy öngyilkos merényletet hajtott végre, ezek következtében 61 ember vesztette életét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK