Legkevesebb nyolcvan tüntető elfoglalta szerdán Kirgizisztán legfelsőbb bíróságának a székházát, követelve, hogy mondjon le a bíróság minden tagja; a kormány székházánál más tüntetők a nemzetbiztonsági szolgálat ideiglenes vezetőjének menesztését követelték. Kurmanbek Oszmonov, a legfelsőbb bíróság elnöke már hétfőn benyújtotta lemondását.

Oszmonov lemondását azóta sürgetik, hogy a legfelsőbb bíróság ellentmondásos döntéseket hozott a február 27-én és március 13-án tartott kétfordulós parlamenti választások kapcsán. E döntések tovább növelték a közvéleményben a választási csalások miatt érzett haragot, ami végül népfelkelésbe torkollt, és elvezetett Aszkar Akajev elnök hatalmának megdöntéséhez március 24-én. Oszmonov lemondásáról várhatóan csütörtökön dönt a parlament.

Szerdán a parlamenti választásokon vesztesnek nyilvánított öt jelölt támogatói törtek be a legfelsőbb bíróság épületébe. Egyes jelentések szerint kétszáz, mások szerint nyolcvan tüntető hatolt be a székházba, több tucatnyian pedig kívülről őrzik az épületet. Azt követelik, hogy a legfelsőbb bíróság minden tagja mondjon le, illetve a vesztesnek nyilvánított képviselőknek szolgáltassanak igazságot. Közölték, hogy felgyújtják az épületet, ha nem teljesülnek követeléseik.

A kirgiz parlament épületénél ugyancsak tüntettek a vesztesnek nyilvánított képviselőjelöltek hívei. Itt mintegy kétszázan követelték a választási eredmények felülvizsgálatát, és a szerintük csalással elvett mandátumok odaítélését jogos tulajdonosuknak.

A kormány, valamint a nemzetbiztonsági épület székháza előtt is tüntetett néhány száz ember. Ők Tastyemir Ajtbajev volt belügyminiszternek, a szolgálat ideiglenes vezetőjének menesztését követelik, mert szerintük az ő parancsára fogták el, és verték össze néhány napja Kara-Balt település négy lakosát. A hatóságok tájékoztatása szerint a négy férfit fegyverek és lőszerek illegális birtoklása miatt tartóztatták le. Kurmanbek Bakijev miniszterelnök, ideiglenes elnök személyesen tett ígéretet a kormány székházánál tüntetőknek, hogy kivizsgálják az ügyet, és még szerda este döntenek Ajtbajev sorsáról.