Elégethették az ellopott Munch-képeket

2005.04.28. 11:20

Olsói lapértesülések szerint elrablói elégették Edvard Munch két tavaly nyáron elrabolt festményét. A norvég rendőrség nem erősítette meg a hírt, sőt igen titkolódzó az ügyben. A Sikoly egy változata és a Madonna című festmény értéke együttesen 14 milliárd forintnak megfelelő.

Nem kizárt, hogy Edvard Munch Sikoly és Madonna című elrabolt festményeit megsemmisítették - közölte csütörtökön a Dagbladet című norvég lap "oslói bűnöző körökre" hivatkozva. A lap szerint a két képet azért égették el, hogy a rendőrség ne találhasson bűnjeleket.

A két világhírű festményt az oslói Munch múzeumból rabolták el, majd a lap szerint egy nyaralóban őrizték. A Dagbladet azt írja, hogy hasonlóra utal egy titkos rendőri jelentés is. Az oslói rendőrség szóvivője azonban kétkedéssel reagált a lap hírére. "Normális körülmények közt nem használjuk hitelt érdemlő forrásként a lapot" - jelentette a nyomozást vezető Iver Stensrud csütörtökön. A rablással kapcsolatban jelenleg három gyanúsítottat tartanak előzetes letartóztatásban. A rendőrség nagyon titkolódzik az üggyel kapcsolatban.

A norvég Edvard Munch (1863-1944) két festményét, amelynek együttes értéke becslések szerint legkevesebb 450 millió norvég korona (körülbelül 14 milliárd forint), augusztus 22-én rabolták el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK