Horvátország hivatalosan kérte csütörtökön a hágai Nemzetközi Törvényszéket (NT), hogy adja át a horvát igazságszolgáltatásnak az 1991-es vukovári vérengzésért felelősnek tartott három volt szerb tiszt ügyének tárgyalását.

"Vesna-Skare Ozbolt igazságügy-miniszter hivatalos kérvényt nyújtott be, hogy a Vukovár-dossziét adják át a horvát igazságszolgáltatásnak" - közölte Vesna Dovranic, a miniszter szóvivője. Februárban Carla del Ponténak, az NT főügyészének a szóvivője jelezte: a törvényszék kérte a bírákat, hogy helyezzék át a pert vagy Horvátországba, ahol a vád szerinti cselekmények történtek, vagy Szerbiába, mivel a mészárlás ügyében 17 személy már megjelent Belgrádban bíróság előtt.

A három volt tisztet, Veselin Sljivancanint, Mile Radicot és Mile Mrksicet azzal vádolják, hogy részt vettek több mint 250 ember meggyilkolásában, akik a vukovári kórházba menekültek 1991 novemberében. November 20-án a jugoszláv erők elhurcoltak mintegy 400 horvátot és más nem szerbet a kórházból, több mint felüket buszra rakták, titkos helyre vitték, megölték, majd közös sírokba temették őket.

Vukovárnak a jugoszláv hadsereg támogatta szerb lázadók általi bevétele fordulatot jelentett a háború menetében. Több mint 1100 civil halt meg az ostrom idején.

A három vádlott ártatlannak vallotta magát az emberiesség elleni és háborús bűncselekmények vádjaiban. Jelenleg Hágában tartják őket fogva, s perükre várnak.