Irán a jövő héten újrakezdi urániumdúsítással kapcsolatos tevékenységét, miután kudarcot vallottak az Európai Unióval folytatott tárgyalások - közölte szombaton Londonban Haszan Rohani, az iráni tárgyalóküldöttség vezetője.

Rohani szerint, akit az IRNA iráni hírügynökség idézett, még ezen a héten döntenek Teheránban a tárgyalások érdekében novemberben felfüggesztett urániumdúsító program folytatásáról, de nem valószínű, hogy a jövő héten ez már be is indulna a natanzi nukleáris központban. Azt azonban a politikus, aki egyben az iráni nemzetbiztonsági tanács vezetője, elképzelhetőnek tartotta, hogy újraindítják a dúsításhoz szükséges uránium-átalakítási programot az iszfahani komplexumban.

Iszfahanban gázzá alakítják át az uránérc-koncentrátumot, majd ezt a gázt viszik Natanzba és táplálják be a dúsítást végző centrifugákba. Az alacsony szinten dúsított urániumot elektromos áram fejlesztéséhez használják a nukleáris reaktorokban, de a magasabb fokú dúsítással már atombomba gyártására is alkalmas.

Néhány órával korábban az iráni küldöttség egyik tagja még úgy nyilatkozott, ugyancsak Londonban, hogy "némi előrelépés történt egy hosszú távú megállapodás fényében, de nézeteltérések vannak annak menetrendjében". Szirusz Naszeri felfedte, hogy olyan javaslatot terjesztett elő az iráni fél, amely szerint 3000 urániumdúsító centrifuga összeszerelését, elhelyezését és tesztelését akarják végrehajtani Natanzban. Jelenleg 164 centrifuga működik a központban, és Teherán 50 ezerre akarja távlati terveiben növelni ezek számát. Naszeri szerint "ez a fokozatos megközelítés egyaránt megfelel mindkét fél érdekeinek és aggodalmai csökkentésének." A menetrendnek különösen az első szakasza vitatott, éppen ezért a tárgyaláson részt vevő EU-tagállamoknak, Franciaországnak, Németországnak és Nagy-Britanniának "külön értékelniük kell a helyzetet" - tette hozzá Naszeri.