Észak-Korea rakétát indított a Japán-tengerre

2005.05.01. 21:12

Az amerikai hadsereg tájékoztatta Japánt, hogy Észak-Korea vasárnap rövid hatótávolságú rakétát indíthatott a Japán-tengerre. A rakéta állítólag száz kilométerre hatolt be a Japán-tenger fölé. Andrew Card fehér házi stábfőnök szerint Phenjan elrettentésnek szánja ezeket a rakétakísérleteket. Az amerikai hírszerzés úgy tudja, hogy Észak-Koreának néhány atombombája lehet, továbbá olyan, még nem tesztelt két és három fokozatú rakétái, amelyek képesek elérni az Egyesült Államok területét.

Az amerikai hadsereg tájékoztatta Japánt, hogy Észak-Korea vasárnap reggel rövid hatótávolságú rakétát indíthatott a Japán-tengerre. A Fehér Ház nyilvánosan megerősítette az állítást, és úgy ítélte meg, hogy Phenjan elrettentésnek szánta a rakéta kilövését. Washington mindazonáltal közölte, hogy különböző amerikai intézmények még ellenőrzik az értesülés valódiságát, egyúttal figyelmeztette szövetségeseit: elképzelhető, hogy Észak-Korea föld alatti nukleáris kísérletet hajt végre.
   
A rakétaindítás híréről először a Kyodo japán hírügynökség számolt be meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva, s közölte az NHK japán televízió is. A televízió tudni vélte, hogy a rakéta száz kilométerre hatolt be a Japán-tenger fölé. A jelentések szerint az amerikai hadsereg a japán nemzetvédelmi ügynökségnek (védelmi minisztérium) adta át az információkat, amelyeket a tokiói kormány igyekezett megerősíteni.
   
Andrew Card fehér házi stábfőnök a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: "Úgy tűnik, magát a kilövést ténynek lehet venni". Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint Észak-Korea már pénteken is megpróbálkozott egy kilövéssel, de az nem sikerült. Card ezzel kapcsolatban azt mondta: "Úgy gondoljuk, nem sok sikerrel tesztelik ezeket a több fokozatú rakétákat." A stábfőnök a Fox News hírtévének pedig úgy nyilatkozott: szerinte Phenjan elrettentésnek szánja ezeket a rakétakísérleteket, vagy egyszerűen csak fel akarja hívni magára a figyelmet.
   
Bécsben névtelenséget kérő diplomaták szombaton közölték: az Egyesült Államok figyelmeztette szövetségeseit, hogy Észak-Korea föld alatti nukleáris kísérletet hajthat végre júniusban. Az információt részben műholdas felvételek alapján gyűjtötték össze. A bécsi központú Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) közel álló tisztviselő úgy nyilatkozott: nincs tudomása arról, hogy Washington tájékoztatta volna a NAÜ-t legújabb aggodalmairól.
   
Az amerikai figyelmeztetés tükrözi azt az erősödő amerikai félelmet, hogy Észak-Korea lépéseket tesz atomfegyver kifejlesztésére, miután dél-koreai jelentések szerint Phenjan leállította a jongbjoni központ öt megawattos reaktorát. Ez arra utalhat, hogy össze akarják gyűjteni benne az atomfegyverhez használatos plutóniumot. Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes figyelmeztette Észak-Koreát: egy nukleáris kísérlet tovább bonyolítaná a Phenjan nukleáris programjáról folyó, jelenleg felfüggesztett hatoldalú tárgyalásokat. A két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével folyó pekingi megbeszélések három forduló után tavaly júniusban holtpontra jutottak.
   
Az amerikai hírszerzés szerint Észak-Koreának néhány atombombája lehet, továbbá olyan, még nem tesztelt két és három fokozatú rakétái, amelyek képesek elérni az Egyesült Államok területét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK