Szélsőségesek összetűzései Németországban

2005.05.01. 20:36

Szélsőségesek ismét összetűztek Németországban a munka ünnepe alkalmából, de a rendőrség szerint május első napja az idén mégsem volt annyira durva, mint az elmúlt években.  Lipcsében közel ezer szélsőjobboldali, és a szélsőjobboldal mintegy négyezer főnyi ellentábora csapott össze.

Szélsőségesek ismét incidenseket provokáltak Németországban a munka ünnepe alkalmából, de a rendőrség szerint május első napja az idén mégsem volt annyira durva, mint az elmúlt években. Lipcsében közel ezer szélsőjobboldali, s a szélsőjobboldal mintegy négyezer főnyi ellentábora provokált ki összetűzéseket, dulakodásokat. Több mint kétezer rendőr jelenléte sem jelentett visszatartó erőt, legkevesebb hetven személyt előállítottak, többen megsebesültek.
   
Németország nyugati felében, Wormsban volt említésre méltó randalírozás a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) rendezvénye alkalmából. Berlin az esti órákig viszonylag csendes volt, bár a fővárosban 1987 óta "szokás" a május elsejei kilengés.
   
Lipcsében a szélsőjobboldaliak egy úgynevezett baloldali alternatív negyeden át akartak vonulni. Ám már a főpályaudvarnál verekedtek a rendőrökkel, miután a rend őrei a felvonulás elindítását a kellő biztosításra hivatkozva húzták-halasztották. Később a szélsőjobboldaliak anarchiára hajlamos szélsőbalos ellentábora rendezett ülősztrájkot, a rendőrség vízágyút vetett be.
   
Lipcsében már szombaton is voltak incidensek, miután a Napóleon felett aratott győzelem emlékére emelt Népek Csatája Emlékműnél egy koncerten körülbelül húszezer ember demonstrált a szélsőjobboldali erőszak ellen. Egy rendőrt kő talált fejbe, tizenegy szélsőbalost átmenetileg őrizetbe vettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK