Bűnösnek vallja magát hétfőn kezdődő perében az Abu Graib-i botrány jelképes alakja, a "pórázos" Lynndie England amerikai katonanő, aki a The Washington Post beszámolója szerint vádalkut kötött az ügyészséggel. Lapértesülések szerint a női közkatonát a vádalkunak köszönhetően legfeljebb 11 évre ítéli a hadbíróság, noha egyébként 16 és fél év börtönbüntetés várna rá. 

Fotó: EPA

Bűnösnek vallja magát hétfőn kezdődő perében az Abu Graib-i botrány jelképes alakja, a "pórázos" Lynndie England amerikai katonanő, aki a The Washington Post hét végi számának beszámolója szerint vádalkut kötött az ügyészséggel. A 22 éves női tartalékost akkor ismerte meg a világ, amikor tavaly tavasszal nyilvánosságra kerültek azok a digitális fotók, amelyeket amerikai katonák késztettek saját szórakozásukra iraki foglyok megalázásáról és kínzásáról a Bagdad melletti börtönben. Az egyik képen England kutyapórázon tart egy földön fekvő meztelen iraki férfit, a másikon cigarettával szája sarkában nevetve mutat egy meztelen fogoly ágyékára, egy harmadikon meztelen rabok groteszk gúlájánál pózol.
   
Hétvégi lapértesülések szerint a női közkatonát a vádalkunak köszönhetően legfeljebb 11 évre ítéli az ügyét a texasi Fort Hood támaszponton tárgyaló hadbíróság, noha egyébként 16 és fél év börtönbüntetés várna rá. Ügyvédje, Jonathan Crisp százados közlése szerint Lynndie England hét vádpontban fogja bűnösnek vallani magát, így összeesküvésben, foglyokkal való kegyetlen bánásmódban és szeméremsértő magatartás vádjában. Két vádpontot az ügyészség elejtett.
   
A legtöbb kép Englandról, a botrány legismertebb figurájáról 2003. novemberének egyetlen éjszakáján készült. Egyik ügyvédje a vádalku előtt azt mondta, védencét parancsnokai utasították, hogy a pórázzal pózoljon. Kiválasztották a legkisebb, legfiatalabb, legalacsonyabb rangú nőt, akit csak találhattak, hogy ezzel is fokozzák az iraki fogoly férfi megaláztatását. A botrány kipattanása után anyjának hazatelefonálva azt mondta, hogy "rossz időben rossz helyen volt".A védelem érvelése azt volt, hogy a börtönőrként szolgáló tartalékosok a katonai hírszerzés utasítását követték, amely szerint a foglyokat meg kellett "puhítani" a kihallgatás előtt.
   
A katonanő ebben az időben az ugyancsak börtönőrként szolgáló amerikai tartalékos, Charles Graner barátnője volt, akitől tavaly októberben gyereket szült. Összesen hét katona ellen indítottak büntetőjogi eljárást Abu Graib ügyében. Hatan kötöttek közülük vádalkut, és egyedül Graner tartott ki amellett, hogy parancsra cselekedett. Őt januárban az ügyben hozott eddigi legkeményebb büntetésre, tíz évre börtönre ítélte a hadbíróság. Hivatásosos tisztek és a hierarchiában fölöttük álló katonák ellen vádemelés nem történt.
   
A hadsereg főszemlélője a minap a fogolykínzások ügyében lezárta a vizsgálatot és arra a következtetésre jutott, hogy egyetlenegy tiszt vagy tábornok sem vonható felelősségre a parancsnoki láncban a botrányért. Az egyedüli kivétel Janis Karpinski dandártábornok nő, az iraki börtönök volt parancsnoka, akit írásos megrovásban részesítenek majd.