Bűnösnek vallotta magát hétfőn az Abu Graib-i börtönbotrány jelképes alakja, a "pórázos" Lynndie England amerikai katonanő a texasi Fort Hood támaszponton az ügyét tárgyaló hadbíróság előtt. A beismerés hatására a katonanő rövidebb börtönbüntetésre számít.

A 22 éves tartalékos a minap vádalkut kötött az ügyészséggel. A megegyezés részleteit nem hozták nyilvánosságra, de sajtértesülések szerint England abban reménykedhet, hogy legfeljebb csak 11 évre ítélik 16 és fél év börtönbüntetés helyett, amellyel akkor sújtotta volna a bíróság, ha nem ejt el két vádpontot a kilenc közül. A katonanőt egyebek között a foglyokkal való kegyetlen bánásmóddal, kötelességmulasztással és szeméremsértő magatartással vádolják.

Lynndie England tavaly áprilisban tett szert kétes értékű világhírre, amikor az egész földkerekséget bejárták azok a digitális fotók, amelyeket amerikai katonák késztettek kedvtelésből a Bagdad melletti börtönben iraki foglyok kínzásáról és megalázásáról. Az egyik képen England földön heverő meztelen iraki férfit tart kutyapórázon, egy másikon ruhátlan fogoly ágyékára mutat vigyorgó ábrázattal.

England egyik ügyvédje a vádalku előtt azt mondta, irodista védence azért került a foglyokkal visszaélő börtönőrök közé, mert parancsnokai a legkisebb, legfiatalabb és legalacsonyabb rangú nő kiválasztásával is fokozni akarták az iraki foglyok megaláztatását. A védelem érvelése azt volt, hogy a börtönőrként szolgáló tartalékosok a katonai hírszerzés utasítását követték, amely szerint a foglyokat meg kellett "puhítani" a kihallgatás előtt.

Az ügyben összesen kilenc közkatona ellen emeltek vádat, és eddig hat katonát ítéltek el, akik közül öten kötöttek vádalkut. A kivétel az eddigi legkeményebb büntetésre, tíz év börtönre ítélt Charles Graner volt, aki azt vallotta, hogy parancsra cselekedett. Granernek Irakban viszonya volt Lynndie Engladdal, akitől tavaly ősszel gyereke is született. Granert a börtönőrként szolgáló tartalékosok főkolomposának tekintik, és a védelem feltehetően arra fog hivatkozni, hogy Lynndie England az idősebb férfi hatása alatt állt. Hivatásosos tisztek és a hierarchiában fölöttük álló katonák ellen vádemelés nem történt.

A hadsereg főszemlélője a fogolykínzások ügyében nemrég zárta le az utolsó vizsgálatot, és arra a következtetésre jutott, hogy egyetlenegy tiszt vagy tábornok sem vonható felelősségre a parancsnoki láncban a botrányért. Az egyedüli kivétel Janis Karpinski dandártábornok nő, az iraki börtönök volt parancsnoka, akit írásos megrovásban részesítenek majd.