Egy amerikai hadbíró semmissé nyilvánította az Abu Graib-i börtönbotrány jelképes alakjának, a "pórázos" Lynndie England katonanőnek a beismerő vallomását szerdán a texasi Fort Hood támaszponton folyó tárgyaláson.

A 22 éves tartalékos a múlt hét végén kötött vádalku alapján hétfőn kilenc vádpont közül hétben bűnösnek vallotta magát. A megegyezés fejében enyhébb büntetésre, legkedvezőtlenebb esetben 10 éves szabadságvesztésre ítélték volna, vádalku nélkül viszont 16 és fél év börtönnel sújthatják.

James Pohl ezredes azzal indokolta döntését, hogy ellentmondások feszülnek Lynndie England és volt szeretője, az iraki foglyok megkínzásának ügyében már korábban 11 év börtönre ítélt és a visszaéléseket elkövető börtönőrök főkolomposának tekintett Charles Graner tizedes vallomása között. England azt vallotta, hogy tisztában volt azzal, hogy amit tesz, helytelen, tudta, hogy a képeket saját szórakoztatásukra készítették társai, de nem mondott nemet nekik, mivel meg akart felelni elvárásaiknak, közéjük akart tartozni. A tanúként megidézett Graner szerdán viszont úgy vallott, ő utasította Englandot arra, hogy az egyik meztelen iraki foglyot kutyapórázon tartva lefényképeztesse magát, s a képeket illusztrációnak szánták hivatalos kiképzési útmutatóba.

Lynndie Englandot tavaly áprilisban ismerte meg a világ, amikor nyilvánosságra kerültek a Bagdad melletti börtönben folytatott fogolykínzásokról készített digitális fényképek. A női közkatona egy másik képen az egyik ruhátlan fogoly ágyékára mutat vigyorogva.

A bíró kijelentette, nem biztos abban, hogy England annak idején valóban tisztában volt azzal, hogy amit tesz, az helytelen. Semmisnek nyilvánította a beismerő vallomást, miután azt Lynndie England nem volt hajlandó visszavonni.

Az ügyben összesen kilenc közkatona ellen emeltek vádat és eddig hat katonát ítéltek el, akik közül öten kötöttek vádalkut. A kivétel az eddigi legkeményebb büntetésre, tíz év börtönre ítélt Charles Graner volt, aki azt vallotta, hogy parancsra cselekedett. Lynndie Engladnak Granertől tavaly ősszel gyereke is született.

Hivatásosos tisztek és a hierarchiában fölöttük álló katonák ellen vádemelés nem történt.