A Fatah vezet a palesztin önkormányzati választásokon

2005.05.05. 21:30

Mahmúd Abbász palesztin elnök mozgalma, a Fatah vezet a csütörtöki palesztin önkormányzati választásokon - jelentette be a központi választási bizottság feladatát ellátó palesztin intézet a rendelkezésére álló részleges adatok alapján.

A tíz ciszjordániai önkormányzatból a Fatah négyet, míg riválisa, a harcosan iszlámista Hamász hármat hódított el. Kettőt baloldali szervezetek, egyet pedig egy független tömörülés szerzett meg. A Gázai övezet négy önkormányzatából a Fatah háromban, a Hamász pedig egyben győzött.

A részvétel 70 százalékos volt Ciszjordániában, és 80 százalékos a Gázai övezetben. A 245 ciszjordániai és a 75 gázai szavazóhelyiség helyi idő szerint 19, közép-európai idő szerint 18 órakor zárt be.

Több mint 400 ezer palesztin szavazót vártak az urnákhoz a voksoláson, amely az utolsó erőpróba volt a Fatah a Hamász között a júliusi törvényhozási választások előtt. A mostani választás, amely a decemberben kezdődött és augusztusig tartó önkormányzati választási folyamat második szakasza, Ciszjordániában 76, a Gázai övezetben pedig nyolc választókörzetben történt.

Az első szakaszban decemberben 26 ciszjordániai, januárban pedig tizenegy gázai övezeti településen tartottak helyi választásokat. A Hamász, amely először indul választásokon, az első szakaszban egyértelmű győzelmet aratott a Gázai övezetben, és fej fej mellett végzett a Fatahhal Ciszjordániában.

Most 2519 jelölt közül 906-ot kellett megválasztani. A jelöltek közül 399 nő volt. A szavazatok megszámlálása az urnák zárása után azonnal megkezdődött. Az első eredmények csak péntek reggelre várhatók. Hivatalos végeredményt várhatóan vasárnap hirdetnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK