Közel kétezer főr magyar csoport látogatott el csütörtökön az egykori auschwitzi koncentrációs táborba, hogy részt vegyen a haláltábor áldozatainak tiszteletére tartott megemlékezésen. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megteszi a 3 kilométeres emlékutat.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vesz csütörtökön a tizennegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Élet menetén az egykori auschwitz-birkenaui náci munka- és megsemmisítő táborban. A hagyományosan a holokauszt emléknapjára időzített - ezúttal a II. világháború európai befejezésének 60. évfordulója előtt tartott - rendezvényen több mint ötven országból mintegy 18 ezer ember, köztük Marek Belka lengyel és Ariel Saron izraeli miniszterelnök is részt vesz.

Az 1800 fős magyar küldöttség megemlékezést tartott a 18. számú magyar barakknál, ezt követően csatlakoztak az Élet menetéhez, amelynek résztvevői hagyományosan gyalog teszik meg az auschwitzi koncentrációs táborból a szomszédos birkenaui megsemmisítő táborba vezető három kilométeres utat. A birkenaui központi megemlékezésen Ariel Saron mond beszédet, majd túlélőként Elie Wiesel Nobel-békedíjas író emlékezik vissza a múltra.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a 18. számú barakknál elmondott beszédében kijelentette: nem felejtjük el, és másoknak sem engedjük, hogy el akarják feledtetni velünk a holokauszt tragédiáját. Önmagát egy bűnbánó és gyászoló honfitársnak, egy túlélő európainak nevezte, aki most fejet hajtott az áldozatok, magyarok által megölt magyarok, európaiak által megölt európaiak emléke előtt. "Bocsássanak meg mindannyiunknak" - mondta beszéde végén a kormányfő.

Lengyel források szerint 1940 és 1945 között legalább 1,1 millió ember, túlnyomó többségükben különböző országokból deportált zsidó halt meg a náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltáborban. Minden harmadik áldozat magyar volt, őket 1944. május 15-e és 1944. július 9-e között deportálták Magyarországról.