Moszkvában ünnepli a nácik bukását Schröder

2005.05.06. 13:16

Gerhard Schröder és Vlagyimir Putyin szerint is felszabadították 1945-ben az orosz csapatok Németországot. A két politikus erről egy egy német lapnak adott közös interjúban beszélt. Schröder a harcok végének 60. évfordulóján Moszkvába látogat, és - az egyesítés utáni német kancellárok közül elsőként - részt vesz a győzelem napi ünnepségeken, például a moszkvai katonai parádén.

Forrás: EPA
Moszkvában már a parádét próbálják

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder német kancellár "a felszabadulás napjának" minősítette egy interjúban 1945. május 8-át, a náci Németország fölött aratott győzelem napját. A Bild című lapban megjelent interjúban Schröder kijelentette: "Oroszország a Hitler-ellenes koalíció szövetségeseivel együtt felszabadította Németországot és Európát a náci uralom alól. Az orosz nép hatalmas véráldozatot hozott ezért." 1945. május 8-9. "azonban az elüldözést, a menekültek nyomorúságát és az új elnyomást is jelenti." A kancellár ugyanakkor közölte, hogy a háború borzalmait tekintve az orosz-német megbékélés "politikai csoda".

Putyin elismerte, hogy a német lakosság is szenvedett a második világháborúban, "de ez nem a Szovjetunió vagy a Vörös Hadsereg vétke. Nem a Szovjetunió kezdte a háborút." Az orosz elnök azt is megállapította, hogy "abban az időben nyugati szövetségeseink sem különleges emberségükkel tűntek ki". "Számomra máig érthetetlen, hogy Drezdát miért kellett elpusztítani" - jelentette ki Putyin utalva Drezdának nem sokkal a háború vége előtti szőnyegbombázására.

A németül kiválóan beszélő Putyin Németország újraegyesítése előtt a szovjet titkosszolgálat munkatársaként Drezdában dolgozott. A két politikus az utóbbi időben közeli kapcsolatba került egymással, részben annak is köszönhetően, hogy mindketten ellenezték az iraki háborút.

Németországban az európai háború végének újabb kerek évfordulóján, a hatvanadikon, minden eddiginél oldottabban emlékeznek meg a náci uralom végéről. Gerhard Schröder Moszkvában részt vesz a győzelem napi ünnepségeken, de emiatt alig vannak, akik bírálnák. Helmut Kohl volt kancellárt is meghívták tíz évvel ezelőtt Moszkvába, a náci Németország fölött aratott győzelem 50. évfordulójának ünnepségeire, de Kohl akkor távol tartotta magát a katonai parádétól vagy a szovjet veteránok felvonulásától. Schröder a német parlament két házának együttes ülése után utazik Moszkvába. A kancellár egy korábbi alkalommal közölte, hogy a szövetségesek nem Németország felett, hanem Németországért arattak győzelmet.

Előző
  • 1
  • 2
Következő