Számítógépes kalózokat ítéltek el Angliában

2005.05.06. 19:40

Többéves börtönbüntetésre ítéltek magukat Robin Hoodnak tekintő négy számítógépes kalózt pénteken Angliában. A hackerek leginkább a Microsoftot károsították akcióikkal.

A csoport tagjai - akik között vállalati igazgató, egyetemi alkalmazott és rendszergazda is akad - illegálisan hozzájutottak drágán kifejlesztett szoftverekhez, majd azokat ingyen osztogatták a világhálón. Ténykedésükkel több millió dolláros kárt okoztak olyan hatalmas informatikai vállalatoknak, mint például a Microsoft.

Tettükért kettejüket két és fél, illetve két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, a csapat másik két tagja másfél-másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A vád az ügyben eljáró londoni bíróság előtt előadta, hogy az óriás szoftvercégek iránti gyűlölettől fűtött négy férfi a világ talán legdörzsöltebb világhálós kalózcsoportjának, a DrinkorDie.com hálózatnak fontos alakja.

A vádlottak - az ingyenes letöltést lehetővé téve - gyakran még az előtt feltették az internetre az új szoftvereket, hogy azokat kifejlesztőik piacra dobták volna. A Windows 95 operációs rendszert például két héttel a hivatalos megjelenés előtt elérhetővé tették a világhálón böngészők számára. Nem kímélték a számítógépes játékok és a tervezőprogramok elkészítőit sem.