Demokrata Párt néven új centrista párt alakult Lengyelországban, s vasárnap jelezte csatlakozását Marek Belka miniszterelnök is. A miniszterelnök márciusban lépett ki addigi pártjából, a kormánykoalíció legnagyobb erejéből. A pártot az utóbbi időben számos korrupciós botrány tépázta meg.

A Tadeusz Mazowiecki, az első nem kommunista lengyel kormány vezetője (1989-1990) nevével fémjelzett egykori Szabadság Uniójának (UW) kemény magjából megalakult Demokrata Párt (PD) szombaton tartotta hivatalos alakuló kongresszusát Varsóban. Az új alakulatnak mintegy 13 ezer tagja van, s elnökévé Wladyslaw Frasyniukot, az UW eddigi elnökét választották. Az alapító tagok között van Mazowiecki mellett Jerzy Hausner nemrégiben lemondott miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter is.

Marek Belka miniszterelnök még márciusban jelezte, hogy kilép a kormánykoalíció legfőbb erejét adó szociáldemokrata Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), s vasárnap bejelentette csatlakozását a PD-hez, amely - mint mondta - "felelős, a polgári társadalom felé nyitott embereket tömörít, s azok találkozóhelye lesz, akik hozzánk hasonlóan cselekedni akarnak, s hozzánk hasonlóan tudják, mit kell tenni".

Az SLD népszerűsége az utóbbi hónapokban a mélypontra zuhant, ami elsősorban a pártot megrázó számos korrupciós botránynak köszönhető.