A sikeres, majmokon végrehajtott tesztek után pár héten belül embereken is kipróbálhatják a madárinfluenza ellen Vietnamban kifejlesztett védőoltást. A kutatók azt remélik, hogy az anyagot 2006 elején már gyártani kezdhetik.

Néhány héten belül embereken próbálnak ki madárinfluenza elleni védőoltást Vietnamban - közölte hétfőn egy vietnami kutató. Nguyen Thu Van szerint a majmokon végzett februári kísérletek eredményeit igen kielégítőek voltak, ezért legkésőbb július elején embereken is elkezdik tesztelni a vakcinát. A vietnami tudósok azt remélik, hogy már 2006 elején megkezdődhet az oltóanyag gyártása.

Vietnamban 2003 vége óta 36-an haltak be a madárinfluenza-fertőzésbe, amelyet a H5N1 jelzésű vírus okozott. Thaiföldön 12, Kambodzsában 4 halálos áldozata volt a járványnak. Bár már hetek óta nem észleltek újabb megbetegedést a dél-kelet-ázsiai országban, a vietnami egészségügyi illetékesek szerint félő, hogy a kórokozó visszatér, mert túlságosan is beleágyazódott az ország állatfarmjainak állományába, különösen délen. 

A Mekong-deltát vizsgáló elemzők megállapították, hogy a régióban tenyésztett kacsák 70-80 százalékát megfertőzte a vírus, bár ennek tünetei még nem mutatkoznak. Továbbra sem zárják ki azt a veszélyt, hogy  a vírus olyan mutációs formában jelenik meg, amely könnyebben terjedhet emberről emberre és ezzel akár világméretű járványt is okozhat.

A múlt héten a vietnami egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy a francia Merial laboratórium által gyártott oltóanyagból 600 ezer dózist tesztelnek a Ho Si Minh város körüli farmokon.