Egy tel-avivi bíróság reménytelennek minősítette egy légzésbénult nő állapotát, és engedélyezte a beteg lekapcsolását a gépekről. A bíróságnak hamarosan egy újabb eutanáziakérelem ügyében is döntenie kell.

Reménytelennek minősítette egy 59 éves, sclerosis multiplexben szenvedő beteg állapotát egy izraeli bíróság, és engedélyezte a beteg lekapcsolását a gépekről. A bíró döntésében a két kezelőorvos szakvéleményére támaszkodott, akik tanúsították, hogy a nő a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) érintő betegség végstádiumában van, és figyelembe vette magának az érintettnek a kérését is, aki nem szeretné, hogy mesterségesen tartsák életben, meghosszabbítva ezzel szenvedéseit.

A döntés szerint mind a két orvosnak jelen kell lennie, amikor páciensüket lekapcsolják a gépekről. A betegnek fájdalomcsillapítókat kell adni, hogy megkíméljék a szenvedésektől, és a kórteremben az orvosokon kívül csak a családtagok lehetnek jelen.

A tel-avivi körzeti bíróságra egy másik hasonló beadvány is érkezett, amelyben a hozzátartozók szintén egy beteg asszony lekapcsolását kérik az életfunkciókat fenntartó gépekről. A beteg öt évvel ezelőtt került a klinikai halál állapotába. Életét ugyan megmentették, ám olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy gépek nélkül képtelen létezni. Jelenleg még nem lehet tudni, hogy mikor tűzi a bíróság napirendjére a beadványt.