Pontot téve a hónapok óta tartó bizonytalanságra, a belgrádi állami vezetés úgy döntött, hogy a koszovói szerbek semmi szín alatt nem vehetnek részt a koszovói intézmények működtetésében.

Belgrádban ülésezett kedden a nemrégiben létrehozott úgynevezett "koszovói kormánytanács", amelynek tagjai a szerbiai közjogi méltóságok, illetve képviselőik, a koszovói szerbek politikai vezetői és a Belgrád koszovói politikáját végrehajtó koordinációs központ illetékesei..

A belgrádi állami rádió és a B92 rádió is úgy tudja, hogy a testület vita nélkül mindenkire nézve kötelező döntést hozott, amely szerint a koszovói szerbek a továbbiakban sem vehetnek részt a tartományi hatalmi intézményrendszer működtetésében, mivel ehhez nem jöttek létre a feltételek.

A kormánytanács döntésével véget ért a tavaly október óta tartó bizonytalanság, amikor is a tartományi parlamenti választás bojkottja miatt legitim képviselők nélkül maradt a koszovói szerb közösség. Az egy százaléknál kisebb részvétel ellenére azonban elvileg - Belgrád felhatalmazásával - elfoglalhattak volna a koszovói parlamentben tíz garantált képviselői helyet, illetve néhány kormányposztot azok a politikusok, akik Boris Tadic szerb elnök buzdítására részt vettek a választáson.

A tartomány történetében sorsdöntő lesz az idei év, ősszel ugyanis minden bizonnyal megkezdődnek a tárgyalások Koszovó jövőbeni jogállásáról. A nemzetközi közösség éppen ezért erőteljes nyomást gyakorolt Belgrádra, hogy politikai szerepvállalásra buzdítsa a koszovói szerbeket. Az elmúlt napokban olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, hogy Vojislav Kostunica miniszterelnök és Boris Tadic konszenzusa révén erre sor kerül. A két közjogi méltóság el is simította Koszovóval kapcsolatos múltbeli nézeteltéréseit, de rá is cáfoltak a várakozásokra, így a koszovói szerbek továbbra is csupán külső szemlélői maradnak a tartományban zajló folyamatoknak.