Tászosz Papadopulosz ciprusi elnök cáfolta kedden, hogy beleegyezett volna a ciprusi törökökkel folytatott tárgyalások felújításába.

A ciprusi elnök Recep Tayyip Erdogan török kormányfő hétfői és egy ENSZ-szóvivő keddi bejelentésére reagált. Papadopulosz részt vett Moszkvában a második világháború európai befejeződésének hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken, és találkozott az orosz fővárosban Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, majd Erdogannal is. Erdogan azt mondta megbeszélésük után a sajtónak, hogy megállapodtak a tárgyalások felújításának rendjében. A világszervezet egy szóvivője is olyan értelemben nyilatkozott kedden, hogy Papadopulosz hajlandóságát jelezte Annannak a török közösséggel folytatandó "puhatolózó tárgyalásokra".

Az ENSZ közvetítésével folytatott ciprusi tárgyalások 2004 áprilisában szakadtak meg, amikor a török közösség elfogadta, a görög közösség azonban elvetette Annan újraegyesítési tervét.

A Földközi-tenger keleti medencéjében fekvő szigetország 1974 óta megosztott, amióta egy a Görögországgal való egyesülést célzó görög puccskísérlet után 35 ezer török katona megszállta Ciprus északi részét, és létrejött a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság.

Ciprus a múlt évben az Európai Unió tagjává vált, de csak a sziget görög része. A török rész kimaradt, mert az unió Ciprus újraegyesítését szabta feltételül a szigetország egészének befogadásához.