Fischer: Izraelnek meg kell őriznie katonai fölényét

2005.05.11. 18:50

Joschka Fischer német külügyminiszter szerint Izraelnek megalapítása után 57 évvel is meg kell őriznie katonai fölényét szomszédaival szemben. Fischer a német-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulóján nyilatkozott a Die Zeit című hetilapnak.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Izrael létét szomszédai "sohasem ismerték el igazán", Izraelnek állandóan küzdenie kellett fennmaradásáért, ami "katonai fölényt követel meg". Fischer szerint ezt Európában, így Németországban sem fogják fel igazán.

Fischer úgy látja, hogy az izraeliek biztonsági kérdésekben "nagyfokú bizalmatlanságot" táplálnak az európaiakkal szemben. Megfogalmazódnak olyan kérdések, hogy ha Izrael bajba jutna, segítségére sietnének-e az európaiak. Az amerikaiakkal kapcsolatban nincsenek kételyeik, "de nem árulok el titkot, ha azt mondom: az európaiak esetében kérdőjel bukkan fel". Ez "méltánytalan" ugyan, ám Európát mégis "el kell gondolkodtatnia". Európa az unió bővítésével egyre közelebb kerül Izraelhez, s elsődleges érdeke, hogy Izrael biztonságos határok között éljen.

A német-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulóján vált ismeretessé, hogy Móse Kacáv izraeli elnök május végén Németországba látogat.