Lengyel parancsnokság alatt szolgáló katonák Irak középső-déli, lengyel irányítású övezetében, egy ötnapos hajtóvadászat során felszámoltak egy felkelőcsoportot, letartóztattak 29 fegyverest és fegyvert, robbanóanyagot zsákmányoltak - adta hírül szerdai közleményében az iraki lengyel parancsnokság.

A Vászit tartományban végrehajtott, Web fedőnevű, május 6-10. között zajló akcióban a lengyel és iraki katonák több videofilmet is találtak, amelyeken egyenruhás személyek feltehetően iraki belügyi illetékeseket végeztek ki. A katonák a valószínűleg a kivégzőosztag által viselt, a felvételeken látható egyenruhákat is megtalálták.

A PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint a videókon részletek láthatók az Abu Graib börtön ellen végrehajtott áprilisi támadásról is, amelyben 44 amerikai katona megsebesült. A lengyel parancsnokság közleménye szerint a militáns csoport , melynek nevét nem közölték, támadásokat és rajtaütéseket hajtott végre Bagdadtól délre.

Lengyelország az Egyesült Államok egyik legszorosabb európai szövetségese, s egy többnemzetiségű hadosztályt irányít Irakban, amelyben mintegy 1700 lengyel katona szolgál.