Lezuhant egy orosz MiG-29-es

2005.05.12. 13:30

Gyakorlórepülés közben lezuhant az orosz légierő egyik MiG-29-es típusú vadászrepülője csütörtökön Oroszország nyugati részén, a Tveri megyében. A pilóta életét vesztette.

Alekszandr Drobisevszkij ezredes, a légierő sajtószolgálatának vezetője közölte, hogy a MiG-29-es pilótája leszállni készült a Tver várostól 350 kilométerre nyugatra fekvő Andriapol repülőterére, mikor 500-600 méteres magasságban a gép hirtelen zuhanórepülésbe kezdett, és a leszállópálya végétől mindössze száz méterre a földbe csapódott, felrobbant, és teljes egészében kiégett.

 

A földi irányítás szeme láttára bekövetkezett balesetben a pilóta életét vesztette, a becsapódás helyszínén, a földön azonban senki nem sérült meg. Földi létesítményben nem esett anyagi kár.

 

A katasztrófa közép-európai idő szerint délelőtt 9 óra 51 perckor történt. A moszkvai katonai körzet katonai ügyészsége a repülési szabályok megsértésére vonatkozó törvény alapján indított vizsgálatot. Egyelőre két lehetőséget vizsgálnak: vagy a pilóta hibázott, vagy váratlan műszaki hiba idézte elő a balesetet.

 

1993 márciusa óta az orosz légierő tizenegy MiG típusú gépet veszített el baleset következtében: öt darab MiG-31-es elfogó vadászrepülőt, öt darab MiG-29-est és egy darab MiG-25-ös repülőt. Ezek közül három esetben a pilótáknak nem sikerült katapultálniuk, és életüket vesztették.

 

Szerda délután Magyarországon is lezuhant egy MiG-29-es Kecskemét közelében. A pilóta idejében katapultált, és sérülés nélkül földet ért. Civileknek sem esett bántódásuk, mert a repülőgép mezőgazdasági területre zuhant, ahol szerencsére senki sem tartózkodott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK