Securitate-besúgó volt a román írószövetség vezetője

2005.05.12. 20:14

A román írószövetség vezetője, Eugen Uricaru jelezte, hogy lemondását fontolgatja, miután olyan dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, amelyek szerint a kommunista rendszer titkosszolgálatának, a Securitaténak volt a besúgója.

Az Evenimentul Zilei című lapnak adott, csütörtökön közölt interjúban tagadta, hogy megfigyelte volna Doinea Cornea antikommunista személyiséget, Nicolae Ceausescu exdiktátor szókimondó bírálóját, illetve Nicolae Steinhardt antikommunista írót, ortodox keresztény szerzetest, és jelentéseket írt volna róluk.

Mindazonáltal valószínűnek nevezte, hogy lemond írószövetségi elnöki tisztségéről, és nem indul újra a posztért a május 17-én tartandó választáson. "Nem hiszem, hogy a körülöttem kialakult légkörben képes lennék vezetni és képviselni az írókat" - mondta.

1989 vége, Nicolae Ceausescu diktátor bukása óta a román hírszerző szolgálat őrizte a Securitate titkos aktáit egészen a közelmúltig. Traian Basescu elnök azonban nem sokkal beiktatása után intézkedett a titkos dossziék megnyitásáról, s a hírszerzés márciusban kiadott 20 ezer titkos aktát levéltárából.

Cornea ekkor megkapott több rá vonatkozó iratot a Securitate egykori irattárából. Ebből szerzett tudomást Uricaru ellene irányuló tevékenységéről. Az iratok tanúsága szerint Uricaru feladata volt a Ceausescu-rezsim idején megfigyelni és rágalmak terjesztésével lejáratni őt. Cornea előbb magánlevélben szólította fel az írószövetség elnökét, hogy mondjon le, majd amikor nem kapott választ, nyilvánosságra hozta az iratokat.

Uricaru számos fontos pozíciót foglalt el a rendszerváltás után a bukaresti külügyminisztériumban. Később a közszolgálati rádió egyik vezetője lett, majd 2001-ben megválasztották az írószövetség elnökévé.