Legionáriusjárvány tört ki Lyon környékén

2005.05.13. 16:35

Ismeretlen eredetű, úgynevezett legionáriusjárvány következtében húsz ember szorult kórházi ellátásra pénteken Lyon környékén. A betegséget először április 20. körül azonosították, de a legtöbb megbetegedés e hét keddjén történt. A betegek 46 és 86 év közöttiek, és egymáshoz nagyon közel, egy 20 kilométeres körzetben laknak

Április végén Lyon környékén négy, 59 és 74 év közötti beteg egymástól függetlenül szorult kórházi ápolásra influenzára emlékeztető - lázzal, köhögéssel, légzési zavarokkal járó - tünetekkel. Egyikőjük állapota intenzív ápolást igényelt, de mindegyikük külön orvosi ügyeletben részesült. A megye prefektusának jelentése szerint a héten történt további 16 megbetegedés miatt a "helyzet súlyosra fordult" Lyon környékén.

A betegek 46 és 86 év közöttiek, és egymáshoz nagyon közel, egy 20 km-es körzetben laknak. A 20 betegből jelenleg 19 szorul kórházi ápolásra, de közülük négyen hamarosan elhagyhatják a kórházat. Az orvosok szerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy bármilyen kapcsolat lett volna a betegek között.

A francia egészségügyi hatóságok becslése szerint az ismeretlen eredetű betegség lappangási ideje kettő és tíz nap közé tehető, így még várhatók új megbetegedések.A járvány okainak kiderítésére a vizsgálatokat a francia egészségügyi hatóságok megkezdték. Elsősorban a környék léghűtő-tornyait és az élelmiszerboltok párologtatórendszereit vizsgálják, mert az úgynevezett legionárius betegség langyos vizű hálózatokban keletkezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK