Előretörőben a horvát ellenzék

2005.05.15. 23:27

A szociáldemokrata ellenzék előretörését hozták az első eredmények alapján a Horvátországban vasárnap tartott regionális és helyhatósági választások. A végeredmény hétfő délutánra várható.

A szavazást megfigyelők elsősorban a 2003 óta hatalmon lévő konzervatív párt erőpróbájának tekintették. Az első részeredményekből megfigyelők arra következtettek, hogy a hatalmon lévő konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ)  elveszítette ezt az erőpróbát.

A hétfő hajnalban nyilvánosságra hozott részeredményekből kitűnik, hogy az ellenzéki Horvát Szociáldemokrata Párt ((SDP)   megőrizte a főváros, Zágráb fölötti ellenőrzést, amit egyébként 2000 óta tudhat magáénak. Zágráb súlya különösen jelentős annak fényében, hogy az ország 4,5 milliós lakosságának egynegyede a él itt.

A választási bizottság adatai szerint a szociáldemokraták és a vele koalícióban indult pártok többséget szereztek az ország második legnagyobb városában, Splitben is, és ugyancsak megőrizték az eddigi többséget a harmadik legnagyobb városnak számító Rijekában.

Egybehangzó vélemények szerint a HDZ az egyik legnagyobb vereséget Osijekben (Eszéken) szenvedte el, ahol a részeredmények szerint a hatalmat az a nacionalista Branimir Glavas szerezte meg, akit a közelmúltban száműztek a Horvát Demokratikus Közösségből. Ugyancsak a hétfő hajnalig ismerté vált eredmények utaltak arra, hogy az Ivo Sanader kományfő által vezetett HDZ elveszíti az ellenőrzést több olyan megye fölött, amely mostanáig a konzervatívok "fellegvára" volt.

A HDZ ugyanakkor tovbábbra is Horvátország legerősebb pártja maradt, tekintettel arra, hogy a szociáldemokraták a legtöbb helyen koalíciós partnerekkel indultak. Ezt tükrözte Ivo Sanader első nyilatkozata, amelyben a konzervatív pártelnök-kormányfő azt hangoztatta, hogy "pártja nyerte meg a választásokat", amit a szociáldemokraták vezetője, a volt kormányfő, Ivica Racan azonnal visszautasított.

Megfigyelők szerint a HDZ népszerűségének hanyatlása azzal magyarázható, hogy a párt egyre inkább feladta korábbi nacionalista platformját, továbbá  az, hogy a Gotovina-ügy miatt kisiklott az ország uniós csatlakozása. Az EU márciusban  elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Zágrábbal, mivel mindeddig nem került sor a szerbellenes háborús bűncselekményekkel vádolt Ante Gotovina tábornok letartóztatására, miközben Gotovina számos horvát szemében nemzeti hősnek számít. Ez a tény úgyszintén gyengítette Sanader és pártja pozícióit, ugyanakkor megfigyelők szerint hozzájárult ahhoz, hogy a szélsőjobboldali Horvát Jogpárt ((HSP) jobb eredményt ért el, mint eddig bármikor.

A választók a főváros és húsz megye közgyűlésébe, továbbá 546 helyi önkormányzatába körülbelül 8000 képviselőt küldhetnek. A végeredmény hétfő délutánra várható.