Három kuvaiti tévést fejeztek le Irakban vasárnap. A tévéseket Bagdadtól alig 40 kilométerre délre támadták meg, és végeztek velük ismeretlenek. A fővárostól északra eközben iraki katonákra támadátak a lázadók, hat embert megölve, míg a városban újabb 12 kivégzett ember holttestére bukkantak.

Lefejezték az ar-Ráj kuvaiti műholdas televízió három munkatársát a hírhedt iraki "halálháromszögben". Közben hat ember, köztük két polgári személy vesztette életét a hadsereg elleni hétfői reggeli támadásokban, és újabb tizenkét kivégzett iraki holttestét találták meg Bagdad északnyugati részén - közölték biztonsági források.

A kuvaiti tévé munkatársait - egy kuvaiti és két iraki újságírót - sofőrjükkel együtt vasárnap este a Latifíja és Mahmúdíja közötti országúton, az iraki fővárostól 40 kilométernyire délre lőtték agyon és fejezték le ismeretlen támadóik. Halálukról hétfőn számolt be az iraki hadsereg egyik neve mellőzését kérő tisztje.

Az iraki katonai egységek elleni, hat halálos áldozatot követelő támadásokat az iraki fővárostól északra fekvő Baakúba térségében és Bagdadban hajtották végre a lázadók. "Három aknagránát csapódott be egy katonai támaszpontra a Bagdadtól 40 kilométernyire északra elterülő Hán Bani Szaad településen, a támadásban három katona megsebesült. A tettesek felkutatására indult járőrkocsi út mentén elásott pokolgépre futott, a robbanás három katona életét kioltotta és egy bajtársuk megsebesült" - mondta egy neve elhallgatását kérő tiszt. Rendőrségi forrás szerint a detonációban a halálos áldozatokon kívül két katona és két polgári személy sebesült meg.

Bagdadban két polgári személy meghalt, valamint két iraki katona és két civil megsebesült egy amerikai katonai konvojnak szánt pokolgép felrobbanásakor. A negyedben, ahol a robbanás történt, az iraki biztonsági erők hétfő reggel razziát indítottak, amelynek során "két terroristát megöltek" és fegyvereket koboztak el.

Újabb tizenkét agyonlőtt iraki holttestét találták meg ezúttal Bagdad északnyugati részén - jelentette be a rendőrség részletek említése nélkül. Szombat óta körülbelül 50 lelőtt férfi tetemére bukkantak négy különböző iraki településen, többek között egy elhagyott baromfifarmon, egy szeméttelepen és a felkelők egyik ostromlott fellegvárában, a fővárostól nyugatra fekvő Ramádiban. Az áldozatok kezét hátrakötötték és fejlövéssel végeztek velük.

A síita Ibrahím al-Dzsaafari miniszterelnök vezette kormány megalakulása óta eltelt két hétben több mint 450 embert gyilkoltak meg pokolgépes merényletekben, rajtaütésekben és szórványos lövöldözésekben. A rendvédelmi alakulatok mellett a lázadók céltáblának tekintik az Egyesült Államok által támogatott bagdadi kormánnyal és a biztonsági erőkkel együttműködő irakiakat is, akiknek holttestét teherautóról leöntve egy helyen halmozzák fel elrettentő példaként.